Flink uitgepakt bij viering 150 jaar Hindoestaanse Immigratie
04 Jun, 00:02
foto
In de Anthony Nesty Sporthal wordt tot en met maandag een beurs gehouden. De vijfdaagse Ápravási Milan met een Gezondheid, Immigratie en Handelsbeurs, culturele en culinaire activiteiten. (Foto's: René Gompers)


Sterke mannen en vrouwen, modeshows, cultuurmanifestaties, culinaire hoogstandjes, fysieke en mentale gezondheid, top shows. Op verschillende plekken in het land zijn er activiteiten om 150 jaar Hindoestaanse Immigratie te herdenken. Volgens programma zal later op de dag de ere gast in Suriname zijn: Droupadi Murmu, de president van India. Zij zal op 5 juni onder andere de aankomst van 'Baba en Mai' meemaken.

In verschillende districten wordt er flink uitgepakt om de 'bigi yari' van de Hindoestaanse Immigratie te herdenken en te vieren. Diverse organisaties zorgen ervoor dat de historie goed wordt gebracht naar de samenleving; er zijn op verschillende locaties lezingen en tentoonstellingen over de Lalla Rookh, de eerste immigranten, de hoogte en dieptepunten, de prestaties. Op het Onafhankelijkheidsplein wordt een 'Gaon' opgezet, een migrantendorp waarbij getoond zal worden hoe het er aan toe ging met de contractarbeiders uit India.

Donderdag 1 juni vond de opening plaats van de Ápravási Milan, gezondheidsimmigratie beurs in de Anthony Nesty Sporthal. De beurs duurt tot en met 5 juni. 150 personen, die zich verdienstelijk hebben gemaakt, werden gehuldigd. De beurs wordt georganiseerd door Stichting Hindoe Media en Volksgezondheid.

De Indiase contractanten hebben voornamelijk in de landbouw hun krachten gegeven. Dit is de basis geweest waarop vele generaties zijn gebouwd. De Stichting Hindostaanse Immigratie heeft bij de Nieuwe Grondmarkt de 'Jai Kisaan' onthuld, een landbouwersmonument. De organisatie gaat later op de dag ook een Baba en Mai monument onthullen in het district Saramacca. En op 5 juni in Fott Zeelandia, een monument voor de verzetsstrijders die zijn opgekomen tegen de kolonisten. Bij al de monumenten in de verschillende districten zullen er bloemhuldes zijn of bomen worden geplant. President Murmu gaat ook een boom planten.

Bij het P&D complex is er naast een bazaar ook een Strongman and Strongwoman competitie geweest. Sujata Balradj mag zich gerust de sterkste vrouw van Suriname noemen; zij heeft 200 kilo's van de grond kunnen tillen voor een paar momenten. De sterkste man is Donovan Dongo: hij heeft 280 kilo kunnen 'deadliften'. Vandaag zullen er volgens programma onder andere speciale gebedsdiensten zijn en activiteiten op het Kabinet van de President, een vuurwerkshow in Wanica bij P&D complex, en de launch van de Centrale Historische Database van Hindoestanen in het Lalla Rrookhgebouw. Op 5 juni zal deze plek het startpunt zijn van een grootse manifestatie van praalwagens door de straten van Paramaribo.
Advertenties

Tuesday 26 September
Monday 25 September
Sunday 24 September