Haïtiaanse zakenman krijgt levenslang voor moord president Moise
03 Jun, 04:04
foto
Een afbeelding van de Haïtiaanse president Jovenel Moïse wordt getoond op een persconferentie op 14 februari 2023 in Miami. (Foto: AP)


Een federale rechter in Miami heeft een Haïtiaans-Chileense zakenman vrijdag veroordeeld tot levenslang voor zijn rol bij het helpen van Colombiaanse huurlingen aan wapens om de Haïtiaanse president Jovenel Moïse in 2021 te vermoorden.

Rodolphe Jaar (51) is de eerste persoon die is veroordeeld in wat Amerikaanse aanklagers hebben beschreven als een breed complot van samenzweerders in Haïti en Florida om lucratieve contracten binnen te halen onder een nieuwe regering, zodra Moïse uit de weg was geruimd.

Nog eens 10 beklaagden wachten op proces in de Verenigde Staten.

Jaar, die zowel de Haïtiaanse als de Chileense nationaliteit heeft, was eerder informant voor de Amerikaanse regering en werd tien jaar geleden veroordeeld voor drugshandel. Hij pleitte in maart schuldig aan samenzwering om moord of ontvoering buiten de Verenigde Staten te plegen, en aan het verstrekken van materiële steun met de dood tot gevolg.

Federale rechter José E. Martínez sprak de straf uit tijdens een hoorzitting van 10 minuten bij de federale rechtbank in het centrum van Miami. Jaar kreeg de maximale straf die hem te wachten stond ondanks zijn schuldbekentenis en de toezegging om samen te werken met onderzoekers in de hoop op een lichtere straf.

Moïse kwam op 7 juli 2021 om het leven toen aanvallers inbraken in zijn privéwoning in Port-au-Prince. Hij was 53 jaar oud.

Naast Jaar zijn de andere beklaagden in Miami: voormalige Colombiaanse soldaten Mario Palacios en Germán Alejandro Rivera García; de voormalige Haïtiaanse senator John Joel Joseph; de Haïtiaans-Amerikanen James Solages, Joseph Vincent en Christian Emmanuel Sanon; de Amerikaan Federick Joseph Bergmann; de Colombiaanse Aartsengel Pretel Ortiz; de Venezolaans-Amerikaanse Antonio Intriago, en de Ecuadoriaans-Amerikaanse financier Walter Veintemilla.

De Haïtiaanse regering heeft ook meer dan 40 mensen gearresteerd voor hun vermeende rol bij de moord, onder wie 18 voormalige Colombiaanse soldaten.

Rechter Martínez zal een hoorzitting houden op 21 augustus om een mogelijke boete op te leggen.

Jaar kwam geboeid de verhoorkamer binnen, met boeien om zijn enkels, gekleed in een beige gevangenenhemd en -broek. Hij droeg een mondkapje en zijn grijzende haar was netjes geknipt. Met gebogen hoofd luisterde hij naar de uitspraak van de rechter.

De zakenman weigerde verklaringen af te leggen bij de rechter en heeft het recht om binnen twee weken in beroep te gaan tegen het vonnis. Zijn advocaat, Frank Schwartz, vertelde na de hoorzitting aan The Associated Press dat Jaar nog niet heeft besloten of hij dit zal doen en weigerde verder commentaar te geven.

Jaar arriveerde in januari 2022 in Zuid-Florida na te zijn vastgehouden in de Dominicaanse Republiek, en wordt sindsdien vastgehouden in federale detentie. Volgens de Amerikaanse autoriteiten stemde hij er vrijwillig mee in om naar Miami te worden overgebracht om de aanklacht tegen hem onder ogen te zien.

Volgens aanklachtdocumenten waren de samenzweerders aanvankelijk van plan de Haïtiaanse president te ontvoeren, maar veranderden later het plan om hem in plaats daarvan te vermoorden. Samenzweerders hadden gehoopt contracten binnen te halen onder een opvolger van Moïse, beweren onderzoekers.

Volgens gerechtelijke documenten was Jaar verantwoordelijk voor het leveren van wapens aan Colombiaanse huurlingen voor de operatie. Verschillende van de voormalige Zuid-Amerikaanse soldaten verbleven volgens de beschuldigingen ook in een huis dat door Jaar werd gecontroleerd.
Advertenties

Saturday 30 September
Friday 29 September
Thursday 28 September