Ecuador: Lasso zal niet deelnemen aan vervroegde verkiezingen
03 Jun, 09:44
foto
De Ecuadoraanse president Guillermo Lasso geeft een persconferentie in het regeringspaleis van Carondelet in Quito, Ecuador. (Foto: AP)


De president van Ecuador, Guillermo Lasso, heeft aangegeven dat hij niet zal streven naar herverkiezing bij de vervroegde verkiezingen die zijn ingegeven door zijn besluit om de Nationale Vergadering twee weken geleden te ontbinden. Lasso, die de vergadering ontbond net toen deze op het punt leek te staan hem af te zetten in een afzettingsprocedure, kondigde zijn besluit aan om op 20 augustus niet deel te nemen aan de stemming op een persconferentie, omringd door leden van zijn kabinet en familie.

"Dit is de grootste eer van mijn leven geweest, maar ik hou veel meer van democratie dan de rol van president", zei Lasso. "Als mijn plicht als president vereist dat ik mijn positie opgeef en de democratie bescherm, dan zal ik dat doen. Zonder angst en met een zuiver geweten."

Lasso, een conservatieve voormalige bankier, werd in 2021 gekozen op een bedrijfsvriendelijk platform en botste vanaf het begin met de linkse meerderheidscoalitie in de 137 leden tellende Nationale Vergadering.

In mei startten wetgevers een afzettingsprocedure tegen hem wegens beschuldigingen dat hij niet had ingegrepen om een gebrekkig contract tussen het staatsolietransportbedrijf en een particulier tankerbedrijf, te beëindigen.

Geconfronteerd met waarschijnlijk ontslag uit zijn ambt op basis van wat hij lichtzinnige beschuldigingen noemde, ontbond Lasso de Nationale Vergadering en noemde het "de best mogelijke beslissing", waardoor Ecuadorianen "de macht kregen om bij de volgende verkiezingen over hun toekomst te beslissen".

De grondwet van Ecuador bevat een bepaling die de president toestaat de assemblee te ontbinden tijdens een politieke crisis, maar vereist vervolgens nieuwe verkiezingen voor zowel de assemblee als het presidentschap.

Mauricio Alarcón, een analist bij Ecuador's niet-gouvernementele organisatie Citizenship and Development Foundation, prees Lasso's beslissing om een stap opzij te doen en vertelde The Associated Press dat het vertrouwen in de president "een dieptepunt had bereikt".

Naar schatting 13,4 miljoen Ecuadorianen gaan in augustus naar de stembus om president, vicepresident en 137 wetgevers te kiezen. Zij zullen de huidige ambtstermijn, die eindigt in mei 2025, voltooien. Als er geen winnaar wordt uitgeroepen in een eerste ronde, staat een tweede gepland op 15 oktober.
Advertenties

Saturday 30 September
Friday 29 September
Thursday 28 September