Wim Udenhout krijgt staatsbegrafenis
26 May, 00:57
foto
President Chan Santokhi memoreert de verdiensten van oud-premier Wim Udenhout. Zijn uitvaart zal met staatseer plaatsvinden.


President Chan Santokhi heeft in De Nationale Assemblee meegedeeld dat ex-premier Wim Udenhout een staatsbegrafenis krijgt ter ere van zijn nalatenschap. Vanaf vandaag zal er een condoleanceregister worden geopend op het Paleis waarin de samenleving kan tekenen. Op de dag van de begrafenis zal de vlag bij alle openbare gebouwen halfstok hangen.

Udenhout heeft op maandag 22 mei zijn tijdelijke bestaan verruild voor het eeuwige. De president heeft in DNA stilgestaan bij de verworvenheden van deze grote Surinamer en heeft het parlement gevraagd 1 minuut stilte in acht te nemen.

Udenhout wordt door Santokhi gememoreerd als een veelzijdige Surinamer en een staatsman met indrukwekkende verdiensten op nationaal en internationaal niveau. “Zijn rol als minister-president tijdens een cruciale overgangsperiode heeft een aanzienlijke bijdrage geleverd aan het herstel van de democratie en rechtsstaat in Suriname”, zei de president. In de diplomatieke wereld heeft Udenhout zijn sporen verdiend als ambassadeur in Washington DC, de Organisatie van Amerikaanse Staten en zijn aanstelling als de eerste Surinaamse ambassadeur op het Afrikaanse continent (Ghana en Zuid-Afrika) getuigt van zijn uitzonderlijke prestaties.

Naast zijn diplomatieke betrokkenheid heeft Udenhout ook een belangrijke rol gespeeld in het onderwijs en de milieubescherming. Als directeur van Conservation International Suriname en medeoprichter van de Conservation Foundation heeft hij zich ingezet voor het behoud van de natuurlijke rijkdommen van Suriname. Udenhout was ook drager van het Groot Lint in de Ere Orde van de Gele Ster.

Naast de president hebben ook de fracties in De Nationale Assemblee hun condoleances overgebracht aan de nabestaanden. Allen benadrukten de veelzijdigheid en kundigheid van Udenhout. Allen waren eensgezind over de grote bijdrage die hij heeft geleverd voor mens en natuur.
Advertenties

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May