Argentinië: Record dengueuitbraak doodt meer dan 40
22 Apr 2023, 12:39
foto
Er vindt bespuiting plaats om de verspreiding van dengue in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires tegen te gaan. (Foto: Reuters)


Argentinië kampt met een recorduitbraak van knokkelkoorts, die meer dan 40 mensen heeft gedood en meer dan 60.000 heeft besmet, voornamelijk in het noordwesten. De infectie wordt verspreid door Aedes aegypti-muggen en de laatste grote uitbraak in Argentinië was in 2020.

Het ministerie van Volksgezondheid zegt echter dat dengue-gevallen beginnen af te vlakken.

Biologen bestralen duizenden mannetjesmuggen in laboratoria, die later worden vrijgelaten, in de hoop dat hun nakomelingen niet levensvatbaar zullen zijn vanwege DNA-schade.

"Deze mug kan zich door de temperatuurstijging in ons land en de wereld meer verspreiden. Hun populatie blijft verder naar het zuiden trekken", zei bioloog Marianela Garcia Alba, geciteerd door persbureau Reuters.

Het doel is om de muggen die zijn blootgesteld aan straling het dominante type te maken, om de verspreiding van dengue tegen te gaan, voegde ze eraan toe.

De noordwestelijke provincies Salta, Tucumán en Jujuy, vlakbij de Argentijnse grens met Chili en Bolivia, hebben de meeste doden geregistreerd.

Symptomen van knokkelkoorts zijn koorts, hoofdpijn, misselijkheid en pijnlijke gewrichten.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft er bij mensen op aangedrongen om de anti-muggenmaatregelen op te voeren, waaronder klamboes voor deuropeningen en ramen, het gebruik van insectenwerende middelen en het verwijderen van watercontainers die als broedplaats kunnen dienen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May