Fiona en Ian geschrapt als orkaannamen
30 Mar 2023, 06:46
foto


Geen enkele storm met de naam Fiona zal ooit weer voorkomen op de namenlijst voor stormen. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) heeft de namen Fiona en Ian uit de lijst met namen van tropische stormen gehaald, daarbij verwijzend naar de schade veroorzaakt door orkanen met die namen in 2022.

Orkaannamen in de Atlantische regio worden gebruikt in een rotatie van zes jaar, dus Fiona en Ian zouden in 2028 worden gebruikt.

"Farrah zal worden gebruikt om Fiona te vervangen in de namenlijsten, terwijl Idris Ian zal vervangen", zei de WMO woensdag in een persbericht.

"Fiona was een grote en krachtige orkaan die gemeenschappen in de Kleine Antillen, Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek en de Turks- en Caicoseilanden trof", aldus het bureau. "Het trok toen noordwaarts over de westelijke Atlantische Oceaan en trof Canada in september 2022 als een sterke posttropische cycloon, met aanzienlijke schade en verlies aan mensenlevens op zijn pad."

Fiona liet vele delen van Atlantisch Canada achter met verwoeste bossen, massale stroomuitval en beschadigde huizen. Prince Edward Island, Cape Breton en het zuidwesten van Newfoundland waren de zwaarst getroffen gebieden.

Ten minste 25 levens gingen verloren toen het stormsysteem vanuit het Caribisch gebied binnenkwam. Fiona scheurde daarbij huizen van hun fundamenten. De weerorganisatie noemde Fiona "het duurste extreme weer ooit geregistreerd in Atlantisch Canada".

Een in december uitgebracht rapport van Christian Aid, een Britse liefdadigheidsinstelling, identificeerde de orkaan Fiona als een van de 10 duurste klimaatrampen van 2022.

Naast de doden zei de liefdadigheidsinstelling dat Fiona 13.000 mensen heeft ontheemd en bijna miljarden dollars aan schade heeft aangericht.

Orkaan Ian trof het westen van Cuba voordat hij aan land kwam in het zuidwesten van Florida met een sterkte van categorie 4.

"Ian veroorzaakte een verwoestende stormvloed in het zuidwesten van Florida en is verantwoordelijk voor meer dan 150 directe en indirecte doden en meer dan 112 miljard dollar aan schade in de Verenigde Staten, waardoor het de zwaarste orkaan in de geschiedenis van Florida is en de op twee na duurste in de Verenigde Staten," aldus de WMO.

Met de toevoeging van Fiona en Ian zijn sinds 1953, toen stormen namen begonnen te krijgen, 96 namen geschrapt van de lijst van het Atlantische bekken.

Stormen worden genoemd in de volgorde waarin ze zich vormen tijdens het Atlantische orkaanseizoen, dat loopt van 1 juni tot 30 november. Voor 2023 zijn de namen Arlene, Bret, Cindy, Don, Emily, Franklin, Gert, Harold, Idalia, Jose, Katia, Lee, Margot, Nigel, Ophelia, Philippe, Rina, Sean, Tammy, Vince, Whitney. Daarvan zijn Harold, Idalia, Margot en Nigel nieuwe namen, ter vervanging van de gepensioneerde stormnamen Harvey, Irma, Maria en Nate uit 2017.
Advertenties

Thursday 13 June
Wednesday 12 June