Aardverschuiving Ecuador: Meer dan dozijn doden in Alausí
28 Mar 2023, 02:46
foto
De aardverschuiving heeft zich voorgedaan in Alausí in het Andesgebergte van Ecuador. (Foto: Reuters)


Minstens 16 mensen zijn omgekomen bij een aardverschuiving die hele families begroef onder modder en puin in een bergdorp in Ecuador. Brandweerlieden, politie en gespecialiseerde reddingsteams zijn naar het kanton Alausí in het Andesgebergte gestuurd om te zoeken naar vastzittende bewoners.

Zes mensen zijn levend uit de modder gehaald, maar de regering zei dat er nog minstens zeven vermist zijn. Er zijn meer dan een dozijn gewonden.

Lokale media zeiden dat bewoners hadden gewaarschuwd voor breuklijnen in het gebied na hevige regenval. Slechts enkele dagen geleden was de snelweg tussen Alausí en Guamote voor onbepaalde tijd afgesloten nadat het asfalt was opengebroken.

Een bewoner vertelde lokale media dat "de berghelling zondagavond als een raket naar beneden gleed", waarbij verschillende huizen onder aarde en rotsen werden begraven.

Lokale media publiceerden een video waarop een stuk bergweg te zien was dat volledig was ingestort.

Op beelden die eerder door de politie waren geüpload, was te zien dat mensen met fakkels en schijnwerpers in de omringende duisternis naar overlevenden zochten.

Lokale radioverslaggevers beschreven "hartverscheurende taferelen" toen familieleden zich naar de locatie haastten op zoek naar hun dierbaren.

President Guillermo Lasso zei dat het risicobeheerbureau van het land was gewaarschuwd en hulp zou bieden aan de getroffenen.

Een van de hoofdwegen tussen de steden Riobamba en Cuenca moest worden afgesloten vanwege deze laatste aardverschuivingen, waardoor de toegang tot het gebied nog moeilijker werd.

De aardverschuiving komt iets meer dan een week nadat een aardbeving de zuidkust van Ecuador trof, waarbij meer dan een dozijn mensen om het leven kwamen.
Advertenties