China opent banden met Honduras, Taiwan keurt monetaire eisen af
27 Mar 2023, 08:50
foto
De Hondurese minister van Buitenlandse Zaken, Eduardo Enrique Reina, ontmoet de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang in Beijing. (Foto: Reuters)


China heeft zondag diplomatieke betrekkingen met Honduras aangeknoopt nadat het Midden-Amerikaanse land zijn decennialange relatie met Taiwan had beëindigd. De Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken beschuldigde Honduras ervan exorbitante bedragen te eisen voordat het door Beijing werd weggelokt.

Het beëindigen van de banden met Taiwan werd verwacht, nadat de Hondurese minister van Buitenlandse Zaken vorige week naar China was gereisd om de betrekkingen aan te gaan. President Xiomara Castro zei dat haar regering de banden met Beijing zou aanhalen.

China zei dat zijn minister van Buitenlandse Zaken, Qin Gang, en de Hondurese minister van Buitenlandse Zaken, Eduardo Enrique Reina, de overeenkomst over diplomatieke erkenning in Beijing hebben ondertekend, waarmee de betrekkingen met Taiwan uit de jaren veertig van de vorige eeuw werden beëindigd.

In een korte verklaring laat op zaterdag, zei het Hondurese ministerie van Buitenlandse Zaken dat het de Volksrepubliek China erkent als de enige legitieme regering die heel China vertegenwoordigt en dat Taiwan een "onafscheidelijk deel van het Chinese grondgebied" is.

China beweert dat Taiwan democratisch werd bestuurd als zijn eigen grondgebied zonder recht op banden tussen staten, een standpunt dat Taipei ten stelligste verwerpt. China eist dat landen waarmee het banden heeft, zijn positie erkennen.

Tijdens een toespraak in Taipei zei de Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken, Joseph Wu, dat Castro, die begin vorig jaar aantrad, en haar regering "altijd illusies hebben gehad" over China en dat het "lokken" van China nooit is gestopt.

"Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassade begrepen de relevante informatie en gingen er zorgvuldig mee om. De Castro-regering vroeg ons echter ook om miljarden dollars aan enorme economische hulp en vergeleek de prijzen voor hulpprogramma's van Taiwan en China", zei Wu.

De Taiwanese president Tsai Ing-wen zei in een videoverklaring dat Taiwan niet zal concurreren met China in "zinloze" dollardiplomatie. "De bevolking van Taiwan heeft de wereld bewezen dat we nooit terugdeinzen voor bedreigingen. De samenwerking en banden van Taiwan met bondgenoten en gelijkgestemde landen om gezamenlijk internationaal welzijn en veiligheid te bevorderen, zal alleen maar toenemen, niet afnemen", zei ze.

Qin vertelde Reina dat Hondurese bedrijven waren uitgenodigd om naar China te komen om handel en investeringen te bespreken, terwijl Reina zei dat Honduras bereid was de samenwerking met China op het gebied van financiën, handel en infrastructuur te versterken, aldus het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Reina schreef deze maand naar Taiwan en vroeg om bijna 2,5 miljard dollar aan hulp, waaronder een lening van 2 miljard dollar om schulden af te lossen en geld voor de bouw van een ziekenhuis en een dam, volgens een kopie van de brief die Reuters inzag. De brief sprak Wu aan als "een vriend".

"Het voelde alsof ze geld wilden, geen ziekenhuis", vertelde Wu aan verslaggevers.

Beloften
Tsai vertrekt woensdag voor een gevoelig bezoek aan de Verenigde Staten, Guatemala en Belize. Aan het einde van de reis zal ze naar verwachting de Amerikaanse parlementsvoorzitter Kevin McCarthy in Los Angeles ontmoeten.

Wu zei dat hij "zeer achterdochtig" was over de timing van het Hondurese besluit zo dicht bij Tsai's overzeese tournee. "China lijkt dit met opzet te doen", zei hij.

De Verenigde Staten heeft met bezorgdheid toegekeken hoe China zijn voetafdruk in zijn achtertuin uitbreidt door de Midden-Amerikaanse bondgenoten van Taiwan weg te nemen. Washington heeft landen herhaaldelijk gewaarschuwd China's beloften van hulp niet te geloven.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat hoewel de Hondurese actie een soevereine beslissing was, het belangrijk was op te merken dat China "vaak beloften doet in ruil voor diplomatieke erkenning die uiteindelijk onvervuld blijven".

"Ongeacht het besluit van Honduras, zal de Verenigde Staten zijn betrekkingen met Taiwan blijven verdiepen en uitbreiden", zei het in een verklaring.

De betrekkingen tussen Honduras en Taiwan gaan terug tot 1941 toen de regering van de Republiek China, die de officiële naam van Taiwan blijft, nog in China was voordat ze in 1949 naar het eiland vluchtte nadat ze een burgeroorlog met de communisten van Mao Zedong had verloren.

Taiwan heeft nu alleen formele diplomatieke betrekkingen met 13 landen, voornamelijk arme en ontwikkelingslanden in Midden-Amerika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April