China heft invoerverbod Braziliaans rundvlees op
25 Mar 2023, 07:38
foto
De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zal naar China reizen met een delegatie die bestaat uit een half dozijn ministers, plus gouverneurs, wetgevers en 240 bedrijfsleiders. (Foto: Reuters)


China heeft ermee ingestemd de invoer van Braziliaans rundvlees onmiddellijk te hervatten, zei het Braziliaanse ministerie van Landbouw. De aankondiging komt slechts enkele dagen voordat president Luiz Inacio Lula da Silva zijn Chinese tegenhanger in Beijing zal ontmoeten.

De verkoop van Braziliaans rundvlees aan China werd op 23 februari vrijwillig stopgezet door de Braziliaanse autoriteiten na de ontdekking van een atypisch geval van gekkekoeienziekte. De hervatting van de handel op donderdag komt een dag nadat de Braziliaanse minister van Landbouw Carlos Favaro op zondag in Beijing aankwam voorafgaand aan een reis van president Da Silva, beter bekend als Lula, op zondag.

"De Chinese regering heeft besloten het verbod op Braziliaans rundvlees op te heffen" na een ontmoeting tussen Favaro en de Chinese douanechef Yu Jianhua, aldus het Braziliaanse ministerie in een verklaring. Tot nu toe heeft de Chinese regering geen commentaar gegeven op de aankondiging.

Vorig jaar gaf China 8 miljard dollar uit aan Braziliaans rundvlees, goed voor bijna negen procent van de invoer uit de grootste economie van Latijns-Amerika.

Favaro, die Yu in Beijing ontmoette, zei dat de beslissing "een stap voorwaarts voor Brazilië" was.

Lula, die naar verwachting dinsdag de Chinese president Xi Jinping in de hoofdstad van China zal ontmoeten, hoopt tijdens zijn reis de handelsbetrekkingen uit te breiden en nieuwe Chinese investeringen te zoeken.

China is al de grootste exportmarkt van Brazilië, met een bilaterale handel van meer dan 150 miljard dollar in 2022.

Brazilië exporteert voornamelijk sojaproducten, ijzer en zijn derivaten, olieproducten en rundvlees naar China.

China heeft in 2009 ook de Verenigde Staten ingehaald als belangrijkste handelspartner van Brazilië. En vandaag de dag is Brazilië de grootste ontvanger van Chinese investeringen in Latijns-Amerika, gedreven door uitgaven voor hoogspannings-elektriciteitstransmissielijnen en oliewinning.

Lula, die in oktober een nipte tweede ronde won van de voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro, zal de eerste buitenlandse leider zijn die Xi bezoekt sinds hij een precedentbrekende derde ambtstermijn als president van China veiligstelde.

Zijn reis naar China komt ook minder dan twee maanden nadat Lula de Amerikaanse president Joe Biden in het Witte Huis had ontmoet, aangezien Brasilia streeft naar een pragmatisch buitenlands beleid dat de banden met zijn belangrijkste handelspartners in evenwicht houdt, ondanks de toenemende spanningen tussen de twee.

"Brazilië moet een flexibele en pragmatische houding aannemen in dit geschil tussen China en de Verenigde Staten", zei de Braziliaanse senator Hamilton Mourao, die in 2019 als vicepresident, Xi ontmoette in Beijing.

Lula bracht Brazilië dichter bij China en reisde twee keer naar Beijing tijdens zijn twee presidentiële termijnen van 2003 tot 2010.

Dit bezoek komt na een periode van wankele betrekkingen onder Bolsonaro, die campagne voerde voor een ambt met behulp van anti-Chinese retoriek die doorging tot in zijn eerste regeringsjaren, toen zijn wetgeverzoon China de schuld gaf van de Covid-19-pandemie.

Lula reist met een grote delegatie die bestaat uit een half dozijn ministers, plus gouverneurs, wetgevers en 240 bedrijfsleiders, meer dan een derde uit de Braziliaanse landbouwsector, die het leeuwendeel van zijn rundvlees, sojabonen en houtpulp naar China stuurt.

De Braziliaanse leider zal later in de week ook een bezoek brengen aan Shanghai.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April