Olieprijzen komen tot rust, boeken grote wekelijkse verliezen
19 Mar, 10:40
foto
Een pompkrik van Wintershall DEA in Emlichheim nabij de Noord-Duitse stad Meppen, Duitsland. (Foto: Reuters)


De olieprijzen kwamen vrijdag lager uit, waardoor vroege winsten van meer dan US$ 1 per vat ongedaan werden gemaakt, omdat vrees in de banksector ervoor zorgde dat beide benchmarks hun grootste wekelijkse dalingen in maanden bereikten.

Brent-futures op ruwe olie daalden met US$ 1,73 (2,3%) tot US$ 72,97 per vat. US West Texas Intermediate ruwe olie daalde met US$ 1,61 (2,4%) tot US$ 66,74.

Op hun dieptepunt in de sessie waren beide benchmarks meer dan US$3 gedaald. Brent daalde in de week met bijna 12%, de grootste wekelijkse daling sinds december. WTI-futures daalden met 13% sinds de afsluiting van vrijdag, de grootste sinds vorig jaar april.

"De onderliggende fundamenten zijn niet zo verschrikkelijk als wat hier wordt ingeprijsd, maar er bestaat bezorgdheid dat de olie niet zo veilig is als contant geld of goud", zegt John Kilduff, Partner bij Again Capital LLC in New York.

De olieprijzen volgden de aandelenmarkten lager, achtervolgd door de crisis in de banksector en zorgen over een mogelijke recessie.

Alle drie de indexen stonden tijdens de middaghandel scherp lager, met financiële aandelen die het meest daalden van de belangrijkste sectoren van de S&P 500 na de ineenstorting van Silicon Valley Bank (SVB) en Signature Bank en met problemen bij Credit Suisse en First Republic Bank.

De prijzen hadden wat terrein hersteld na steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank en Amerikaanse geldschieters, maar daalden weer toen SVB Financial Group zei een reorganisatie aan te vragen.

De druk kwam voort uit "de aanhoudende fragiele toestand van de markt", zegt Ole Hansen, hoofd grondstoffenstrategie bij Saxo Bank.

Analisten verwachten nog steeds dat het beperkte wereldwijde aanbod de olieprijzen in de nabije toekomst zal ondersteunen.

OPEC+-leden schreven de prijszwakte van deze week eerder toe aan financiële factoren dan aan een onevenwicht tussen vraag en aanbod, en voegden eraan toe dat ze verwachtten dat de markt zou stabiliseren.

De daling van de WTI deze week tot minder dan US$ 70 per vat, voor het eerst sinds december 2021, zou de Amerikaanse regering ertoe kunnen aanzetten haar Strategic Petroleum Reserve aan te vullen, wat de vraag stimuleert.

En analisten verwachten dat het herstel van de vraag in China prijsondersteuning zal bieden, waarbij de export van ruwe olie uit de VS naar China in maart op weg is naar het hoogste niveau in bijna twee en een half jaar.

Saudi-Arabië en Rusland bevestigden tijdens een vergadering op donderdag hun vasthoudendheid aan het besluit van de OPEC+ van afgelopen oktober om de productiedoelstellingen tot eind 2023 met twee miljoen vaten per dag te verlagen.

Op 3 april komt een OPEC+ monitoringpanel bijeen.
Advertenties

Saturday 01 April
Friday 31 March
Thursday 30 March