Gajadien: Optie OM is nog open tegen CBvS
04 Mar 2023, 14:41
foto
VHP-fractieleider Asis Gajadien pleitte vrijdag voor het verstrekken van informatie.


VHP-fractieleider Asis Gajadien zegt op basis van de verklaring van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) dat hij het jammer vindt dat er nog geen enquêterecht is voor parlementariërs. In dat geval "zou de onafhankelijke houding van de CBvS tot in de onderbroeken van de directieleden onderzocht worden", zegt Gajadien aan Starnieuws.

De volksvertegenwoordiger heeft de Open Markt Operaties (OMO's) die met extreem hoge rentes zijn uitgevoerd herhaaldelijk bekritiseerd. Hij merkt op dat het vermoeden bestaat dat hier sprake is van in verenigingsverband uitvoeren van zaken die niet door de beugel kunnen.

Gajadien vindt het onbegrijpelijk dat de leiding van het land na 2.5 jaar nog niet inziet dat de CBvS niet in staat is om de koers te beteugelen en de economie te helpen stabiliseren. De SRD is enorm uitgehold, waarbij het hele volk wordt verarmd. Wat hem betreft moest de leiding van de CBvS allang ontslagen moeten worden.

Aan de ene kant predikt de CBvS dat er transparantie is maar volgens Gajadien kunnen alleen de governor en het hoofd van de afdeling Statistieken de cijfers op de weekbalans begrijpen. Alleen zij weten welke cijfers opgebracht worden. Er is geen logische uitleg, meent de politicus.

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning heeft vrijdag in De Nationale Assemblee beloofd dat de informatie opgevraagd zal worden bij de CBvS. Ook zal hij de president vragen of het evaluatierapport over de OMO's kan worden vrijgegeven. Gajadien wacht de documenten af en kijkt uit naar de beloofde transparantie door de leiding van de CBvS. Een andere weg die nog bewandeld kan worden is volgens Gajadien het Openbaar Ministerie om een onderzoek vragen. Het kan volgens hem absoluut niet dat een onafhankelijk instituut een beleid voert om de samenleving te verarmen, terwijl vermoedelijk een groep personen zich met de enorme winsten zich flink heeft verrijkt.

U kunt het persbericht van de CBvS hier downloaden.
pdf-icon.gif CBvS_schuwt_geen_transparantie.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May