Veiligheidsdiensten concluderen: Gecoördineerde actie
18 Feb 2023, 19:31
foto
Veiligheidsadviseur van de president, Humphrey Tjin Liep Shie, Justitie-minister Kenneth Amoksi en korpschef Ruben Kensen hebben een update gegeven over de situatie. (Foto: Ranu Abhelakh)


Een duidelijke gecoördineerde actie. Dat was duidelijk te zien aan het verloop van de acties. De manier van de acties en dat locaties gelijktijdig zijn aangedaan, laat volgens de veiligheidsdiensten duidelijk zien dat het om een gecoördineerde actie ging. "Collectief en simultaan, er kan niet anders dan worden geconcludeerd dat het gepland is," zei minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie op een persconferentie waarbij is ingegaan op de stand van zaken. Voor de bewindsman zijn alle actieleiders verantwoordelijk voor de chaos die is ontstaan.

Over van welke hoek de gecoördineerde actie is geïnstrueerd, kan korpschef Ruben Kensen nog geen uitspraak doen. Ook legerbevelhebber kolonel Werner Kioe A Sen en veiligheidsadviseur van de president, Humphrey Tjin Liep Shie zaten aan bij persconferentie. Intussen trekken politie en legereenheden samen op om de veiligheid en rust terug te brengen in de samenleving. Kensen zegt dat eenieder in beeld is gebracht die zich schuldig heeft gemaakt aan vernielingen, plunderingen, brandstichting en mishandeling. Hij heeft gesteld dat het een kwestie van tijd is voordat deze verdachten worden aangehouden.

Er zijn speciale onderzoeksunits ingesteld om de beelden te analyseren en er zijn aanhoudingsunits die verdachten die strafbare handelingen hebben gepleegd, moeten opsporen en aanhouden. "We zullen niet rusten tot we iedereen die zich schuldig heeft gemaakt, hebben opgepakt. Eenieder, eenieder gaan we aanhouden en ter verantwoording houden," benadrukte de korpschef. "Wet en recht gelden in Suriname en we zijn er om dat te waarborgen."

Er zijn tot vanmiddag 19 gewonden geregistreerd van de uit de hand gelopen protestacties van vrijdag 17 februari. En tot vanmorgen waren er 119 aanhoudingen gepleegd en na voorgeleidingen zijn na afstemming met het Openbaar Ministerie 37 verdachten in verzekering gesteld.

Voorlopig blijft de binnenstad gesloten en wordt alleen bestemmingsverkeer toegelaten. Op Paramaribo en Wanica na, mogen de winkels in de andere districten open. Kritieke infrastructuur waaronder nutsbedrijven, overheidsgebouwen, media en banken krijgen extra surveillance. Er worden roadblocks gehouden terwijl bij de bruggen naar het zuiden politie en militairen hebben postgevat. De zondagse markten mogen morgen open. Volgens minister Amoksi is de situatie onder controle en zullen de veiligheidsmaatregelen ertoe moeten leiden dat de rust in de samenleving terugkeert. De bewindsman adviseert eenieder om niet onnodig op straat te zijn en informatie met de veiligheidsdiensten te delen over "mensen die met kwade gedachten" bezig zijn.
Advertenties

Sunday 19 May
Saturday 18 May
Friday 17 May