De echte macht ligt bij de kapitalisten en niet bij het volk!
15 Feb 2023, 06:44
foto


Stilzitten, analyseren en concluderen. Dat is wat ik heb gedaan in deze afgelopen sociale-economisch en politiek woelige dagen. Hierbij meenemend, mijn besluit om in 1999 te helpen DOE op te richten en mijn rol als voorzitter DOE de afgelopen 5 jaren. Twee kernvragen waarmee ik zit en elke dag overpeins en vele andere rechtgeaarde Surinamers: hoe komen wij uiteindelijk af van de corrupte bende van politici en hun entourage die Suriname, de democratie en de rechtsstaat al decennia in een wurggreep vasthouden en nu duidelijker met hun tentakels, Suriname en Surinamers aan hun kelen hebben? 

Een bekende politicus van toen zou op het podium zeggen, “de tarantula’s en zebrevarta’s”. Zij die de echte ontwikkeling van het land tegenhouden en de toekomst van de volgende generaties hebben verpest en aan het verpesten zijn. En hoe kunnen wij zo snel mogelijk structurele welvaart en welzijn voor de Surinamers realiseren?
Een simpel antwoord dat bij velen op de tong ligt is: het volk kan daarin verandering brengen! Want de macht ligt bij het volk! Ik zeg: dat is slechts een halve waarheid. Die macht van het volk is slechts een symbolische en schijnmacht. Ik noem deze voor het gemak “virtuele macht” met potentie voor  echte macht, “macht pur sang”.

Een groot deel van deze “macht pur sang” ligt bij de kapitalisten, ondernemers en intellectuelen. Dat is de financiële/economische en intellectuele macht. De financiële macht, kapitaal, is in staat de intellectuele macht aan te kopen en in het negatieve om te kopen. Zij kunnen daarmede te goeder of te kwader trouw de virtuele macht beïnvloeden door deze virtueel te houden en te voorkomen dat die macht wordt omgezet in “macht pur sang” of dat juist deze daadwerkelijk wordt omgezet in macht pur sang. En precies hier zit het verschil en de sleutel, bonafide (goede) en malafide (slechte) kapitalisten, ondernemers en intellectuelen. Let wel, een kapitalist hoeft geen intellectueel te zijn, maar kan wel een politicus zijn.

Deze groep van malafiden bespelen met hun kapitaal (vaak verkregen middels corruptie en illegaliteit) posities en kennis de etnische gemoederen van het volk, misbruiken de slechte sociaal-financiële toestand van het individu of groepen, brainwashen grote groepen via hun media-instrumenten, organiseren volksprotesten, smijten met geld en goederen, beïnvloeden het recht en rechtspraak, en verkrijgen zo politieke macht en plaatsen vaak onkundige vrienden en familieleden op strategische staatsposities om de verkregen macht te behouden zonder werkelijk welvaart en welzijn voor het volk te realiseren. Zij leven in alle weelde en geen haan die ernaar kraait of in staat is hen te bestraffen. 

De virtuele macht van het volk kan tot macht pur sang worden gemaakt door bonafide kapitalisten/ondernemers en intellectuelen. Die zich tot nu toe met tal van ‘drogredenen” afzijdig houden van het ondersteunen van bonafide intellectuelen die wel in de politiek hun nek durven uit te steken. Politici die geen perfecte mensen zijn, maar in staat zijn geweest integriteit na te streven, nee te zeggen tegen grijs en zwart geld en immoraliteit verwerpen. Kapitaal is nodig om het volk te onderwijzen, positieve rolmodellen neer te zetten en onafhankelijkheid van het individu van de politiek middels projecten te realiseren, waardoor zij kundige en integere politieke leiders kan kiezen.

Uw bijdrage hoeft niet op de voorgrond of in de actieve politiek te zijn. Het heeft geen zin dat u als bonafide kapitalist, ondernemer of intellectueel steeds decennia loopt te klagen hoe het slecht gaat in het land en dat criminelen en corrupten de dienst van het land uitmaken. Neem een stukje verantwoordelijkheid en DOE wat nodig is voor je land en mede- Surinamers. Tenzij je alleen aan je zelf denkt en een kasteel bouwt op een berg van afval en het bloed van onderdrukten.

Als dat het geval is, zit je in het grijze vlak tussen malafide en bonafide. Ook de progressieve politieke organisaties, ik praat niet over kleine of oppositiepartijen, en de progressieven binnen de verschillende politieke partijen zullen moeten bundelen om ons land uit de tentakels van de verderfelijken te bevrijden. Hun ego’s en enge doelen achterwege latend. Anders is het dweilen met de kraan open met als resultaat weinig tot nul op het rekest na 2025.

Ik zie nu reeds weer voor mij aan het ontvouwen, verschillende scenario’s waar bij de komende verkiezingen, weer de corrupte politici (wolven in schaapskleren) met hun zwart en grijs kapitaal (o.a partij-sponsors) weer de macht pur sang zullen grijpen en het volk met hun “virtuele macht”, weer met lege handen zullen laten. We zitten dan lekker weer met vijf maal vijf jaren ellende opgescheept.  
Ik hoop dat mijn boodschap is aangekomen. Wie ore heeft die hore!
Laten we het samen gaan DOEn voor Suriname, wij Surinamers.
Er bestaat geen betere tijd. Het is nu of nooit!

Steven Alfaisi
Voorzitter DOE
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May