President: Regering laat het volk niet in de steek
11 Feb 2023, 00:00
foto
President Chan Santokhi heeft zich vrijdag rechtstreeks gericht tot het volk. Hij begrijpt de stress die velen hebben om hun hoofd boven water te houden.


President Chan Santokhi heeft besloten zich rechtstreeks te wenden tot het volk en uit te leggen waarom de subsidies moeten worden afgebouwd. Hij heeft gemerkt dat er onzekerheid is ontstaan bij de samenleving over wat object en wat subjectsubsidie is. Hij zegt te weten hoe het volk zich voelt en stress heeft over hoe de eindjes aan elkaar te knopen. Iedereen wil verbetering van de situatie, maar de financiën van het land is erger dan werd gedacht. Er zijn veel schuldeisers doordat er veel meer is geleend dan het land kan terugbetalen. Santokhi houdt de samenleving voor dat mensen die het heel moeilijk hebben worden opgevangen. De regering zal het volk niet in de steek laten.

De president legt uit dat de economie op spoor moet worden gebracht. Schuldeisers willen een regeling treffen over de betaling van de schulden maar de voorwaarde is wel dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de economie op spoor helpt krijgen. Alleen met internationale samenwerking kan de economie gezond worden gemaakt. Het IMF heeft een zachte lening toegezegd van US$ 690 miljoen. De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank komt in met US$ 500 miljoen. Diverse landen zijn bereid te helpen met projecten.

De uitgaven van de Staat zijn te hoog en de inkomsten te laag. Daarom is het nodig om de economie in balans te brengen. De maatregelen zijn volgens het staatshoofd nodig om aan meer geld te komen, terwijl de uitgaven worden verminderd. Om de kwetsbare groepen op te vangen, wordt een sociaal programma uitgevoerd. Er wordt SRD 1.800 beschikbaar gesteld voor mensen die minder dan SRD 6.000 verdienen. Met het IMF wordt heronderhandeld om het uit te voeren programma aan te passen, op basis van de realiteit van Suriname.

De president wijst erop dat de belastingvrije som is opgevoerd naar SRD 7.500 per maand. De belastingschijven zijn aangepast, de tarieven van het openbaar vervoer zullen niet stijgen. De subsidie van de stroomrekening zal in etappen worden afgebouwd. De brandstofsubsidie moest zou snel mogelijk worden afgebouwd. De regering doet er volgens Santokhi er alles aan om geen schokken te creëren bij het nemen van de maatregelen. Hij stelt dat de regering verplicht is de samenleving te beschermen. Er wordt volgens hem alles aan gedaan om zo snel mogelijk een betere situatie te hebben. De president vraagt het volk de hoop niet te verliezen. "We gaan voor uw werken, dag en nacht". 
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March