Assembleeleden willen duidelijkheid over positie Kalaykhan
03 Feb 2023, 00:00
foto
Deze functie is aangegeven op de officiële site van de regering.


In De Nationale Assemblee zijn er indringende vragen gesteld over de status van Ismaël Kalaykhan, die bekend staat als directeur van de Belastingdienst. Hij zou formeel niet benoemd zijn in deze functie en zou over de Nederlandse nationaliteit beschikken. Assembleelid Soewarto Moestadja (NDP) stelde dat de Personeelswet niet correct is toegepast. Hij wilde weten wanneer de Raad van Ministers de benoeming van Kalaykhan heeft goedgekeurd. Partijgenoot Stephen Tsang voerde aan dat er veel ruis is over de status van de directeur Belastingdienst. Hij heeft publiekelijk verklaard manager te zijn, maar is een paar keer in De Nationale Assemblee geweest als waarnemend directeur.

Op de officiële website van de Belastingdienst en het ministerie van Financiën & Planning staat zijn foto, waarbij is aangegeven dat hij directeur is. "Indien de persoon geen directeur of waarnemend directeur is, wat zijn de gevolgen voor de btw die nu al zo chaotisch verloopt? Indien de 'manager' zoals hij zichzelf noemt, stukken heeft getekend als directeur van de Belastingdienst, dan is er toch op z'n minst sprake van valsheid in geschrifte. De schade zou niet te overzien zijn voor het btw project. Kunnen we de resolutie krijgen om alle ruis weg te werken?", stelde Tsang. Het Assembleelid wilde weten of Kalaykhan US$ 13.000 per maand ontvangt als externe consultant. Met de koers van nu krijgt hij een maandsalaris van SRD 422.000, dat is ruim SRD 14.000 per dag, rekende Tsang uit.

Edward belfort (ABOP) voerde aan dat het hier zou gaan om valsheid in geschrifte en corruptie op het hoogste niveau. Hij zou geen rechtshandelingen mogen plegen. Alles is volgens het Assembleelid nietig. Melvin Bouva (NDP) voerde aan dat de wet duidelijk is over benoeming van mensen met een vreemde nationaliteit in een aantal functies. Er is duidelijkheid nodig van de regering. Ook zijn fractiegenoten Jennifer Vreedzaam en Rabin Parmessar vroegen om directe uitleg van de regering. Volgens hen ontbreekt het aan transparantie bij de regering.

Asis Gajadien, fractieleider van de VHP, merkte op dat gewezen minister van Financiën & Planning, Armand Achaibersing, in De Nationale Assemblee uitleg gegeven had over de functie van Kalaykhan. De twijfels waren volgens hem de wereld uit geholpen. Waarnemend Assembleevoorzitter Dew Sharman merkte op dat de regering aanwezig is en zij moet die duidelijkheid geven. Harriët Ramdin (VHP) voerde aan dat heel wat zaken een eigen leven gaan leiden, omdat de regering niet snel genoeg ingaat op vraagstukken die spelen.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April