Haïti: Politie in opstand na moord op 14 agenten
27 Jan, 08:37
foto
Demonstranten probeerden in te breken in de woning van de Haïtiaanse premier. (Foto: Reuters)


De oproerpolitie is donderdag in opstand gekomen in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti, uit protest tegen de moord op meer dan een dozijn collega's door criminele bendes. De protesterende politieagenten verwijten de regering dat ze geen actie onderneemt.

Meer dan 100 demonstranten blokkeerden straten, verbrandden banden, vernielden beveiligingscamera's en beschadigden voertuigen.

Volgens lokale media braken verschillende agenten door de poorten van de residentie van de premier en probeerden ze de internationale luchthaven van Haïti binnen te komen.

De Nationale Unie van Haïtiaanse Politieagenten zegt dat sinds het begin van het jaar 14 mannen zijn omgekomen bij aanvallen van verschillende bendes op politiebureaus.

Volgens de Nationale Politie van Haïti zijn alleen al woensdag zeven agenten om het leven gekomen bij een schietpartij.

Tientallen burgers en boze politieagenten gingen de straat op in Port-au-Prince om het geweld aan de kaak te stellen na de moord op twee agenten in een politiebureau in een stad in het noorden van Haïti en de executie-achtige moord op vier anderen op straat buiten .

Sommigen van hen gingen naar verluidt naar de officiële residentie van premier Ariel Henry, zei Vant Bef Info. Toen ze die leeg aantroffen, gingen ze naar de luchthaven van Port-au-Prince, waar Henry net was geland na een top in Argentinië.

Demonstranten probeerden blijkbaar toegang tot de luchthaven te krijgen door de ruiten in te slaan, maar Henry slaagde erin weg te glippen, zei Haïti's Radio Tele Metronome.

Veel bedrijven en scholen bleven donderdag gesloten in de nasleep van de protesten.

Port-au-Prince en andere steden worden al maanden geteisterd door escalerende dodelijke bendeoorlogen, en de Haïtiaanse media hebben gemeld dat het land sinds het begin van het jaar een duidelijke stijging van het aantal ontvoeringen heeft gezien.

Een Haïtiaanse mensenrechtenorganisatie, het National Network of the Defense of Human Rights, zei dat 78 politieagenten zijn gedood sinds Henry in 2021 aan de macht kwam.

De vele criminele bendes zijn de politie van Haïti is te slim af en is de politie er nog steeds niet in geslaagd het geweld een halt toe te roepen.

In oktober 2022 deed de regering-Henry een beroep op de internationale gemeenschap voor een multinationale veiligheidsmacht om de orde te helpen herstellen - maar de oproep is tot nu toe onbeantwoord gebleven, ondanks wat meer hulp van de VS en Canada.

Volgens Haïtiaanse mensenrechtenorganisaties beheersen en terroriseren gewapende groepen ten minste 60% van de hoofdstad en haar omgeving en controleren ze de wegen in en uit de stad.

Afgelopen september namen bendes een groot brandstofdepot in de haven van Port-au-Prince in beslag, waardoor de levering van geïmporteerde brandstof werd geblokkeerd en de distributie van voedsel en medicijnen werd belemmerd.

De blokkade dwong veel bedrijven te sluiten en bemoeilijkte de distributie van benzine en gebotteld drinkwater, terwijl de cholera-uitbraak verergerde.

De VN-gezant voor Haïti, Helen La Lime, zei woensdag dat "de situatie in Haïti ernstig is".

"Je weet dat door bendes gedreven geweld nieuwe hoogten heeft bereikt. Gemiddeld worden we in 2023 elke zes uur geconfronteerd met een ontvoering." Ze voegde eraan toe: "We zullen de strijd niet winnen zonder aanzienlijke extra steun."
Advertenties

Tuesday 28 March
Monday 27 March
Sunday 26 March