Column: IMF vragen om meer gevangenissen te bouwen
24 Jan, 00:59
foto


Nu er toch wordt heronderhandeld, kan de regering alvast ook geld zoeken bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om meer gevangenissen te bouwen. Mensen die hun frustratie uiten en hun verwensingen kenbaar maken via social media, zullen alleen maar toenemen. De regering onder leiding van president Chan Santokhi zal zich steeds erger beledigd voelen en nog meer mensen zullen voor smaad en laster in de boeien worden geslagen en de cel worden ingegooid. 

De president heeft in zijn nieuwjaarsrede juist beloofd dat er verlichting zal komen dit jaar. Een pakket van maatregelen is de toverformule. "Of het nu gaat om het beteugelen van de wisselkoersen, de inflatie, fiscale verlichtingen, prijscontroles en nieuwe investeringen." Deze maand zullen veel loontrekkers geen belasting betalen tot een salaris van SRD 7.500. Een compensatie voor btw, maar de prijzen gaan in het Jaar van het Konijn nog meer sprongen maken. Ook voor Internet moet 10% btw worden neergeteld. Dit is zeker om het gebruik van Internet te ontmoedigen, in de hoop dat de beledigingen naar de regering hierdoor zullen afnemen.

Er wordt alles aan gedaan om in een goed blaadje te komen bij het IMF opdat er een positieve beoordeling komt om de kassa te laten rinkelen. Natuurlijk is de schuld torenhoog, waardoor tijdens het vorige kabinet al is besloten dat de minister van Financiën zijn kantoor niet meer houdt aan de Tamarindestraat bij het Onafhankelijkheidsplein. De toren van Financiën is vol met nota's van nationale en vooral internationale schuldeisers. Als het IMF zich terugtrekt, krijgt het land ook geen geld van de IDB en de Wereldbank. Bovendien zullen de Oppenheimer schuldeisers geen schikking treffen. De regering heeft geen plan b, want die zijn al eerder mislukt door het geklungel met Surfin en het diasporakapitaal dat in Europa is gebleven.

Het macro-economische verhaal ziet er goed uit, maar het gaat wel ten koste van de gewone burger die steeds moet inleveren. Elke leerkracht op een openbare basisschool kan het trieste verhaal vertellen van kinderen die zonder eten naar school komen of slechts brood zonder beleg moeten eten. Er wordt behoorlijk wat armoede geleden en de kwaliteit van het leven gaat heel erg achteruit. Voor velen is de situatie uitzichtloos, terwijl de regering kijkt naar economische wetmatigheden, maar de officiële koers is nog steeds boven de SRD 32 voor de US-dollars en bij de cambio's nog hoger. 

Velen uiten hun frustraties in het uitschelden van de president, leden van de regering, politici. Mackoe zijn scheldpartij heeft hem twee keer de das omgedaan. Hij is zeker heel grof tekeer gegaan, maar hem oppakken is geen oplossing. Wie moet je uitschelden als het leven te duur is geworden door het beleid dat - terecht of onterecht - wordt uitgevoerd? Zelfs mensen die op de regering hebben gestemd, schelden haar vies en vuil uit. Veel van deze frustraties zijn niet op social media, maar bij huis aan huis campagnes zouden de politici die zeker horen. Ondanks dat iemand vies en vuil uitschelden geen zoden aan de dijk legt en slechts verspilling van kostbare energie is, is het voor velen een uitlaatklep. Want straks is het weer tijd om het volk te paaien, maar de littekens zullen ongeneeslijk zijn om ze te vergeten. Regering, kom uit de ivoren toren, want als het zo doorgaat, zullen de gevangenissen uitpuilen van mensen die totaal gefrustreerd zijn!

Nita Ramcharan
Advertenties

Wednesday 29 November
Tuesday 28 November
Monday 27 November