Rijkste 1% strijkt tweederde van nieuwe rijkdom op
17 Jan 2023, 23:01
foto
Nachtelijke skyline van het congrescentrum van Davos, de locatie van het World Economic Forum (WEF) 2023, in het Alpenresort Davos, Zwitserland. (Foto: Reuters)


De top 1 procent van de wereld heeft bijna tweederde van de US$ 42 biljoen aan nieuwe rijkdom verworven die sinds 2020 is gecreëerd, zegt Oxfam in een nieuw rapport dat is uitgebracht ter gelegenheid van de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos, Zwitserland.

Het aandeel was bijna twee keer zoveel geld als het bedrag dat de armste 99 procent van de wereldbevolking verdiende, volgens het Oxfam-rapport 'Survival of the Richest' dat maandag werd vrijgegeven.

Het fortuin van miljardairs stijgt met US$ 2,7 miljard per dag, terwijl minstens 1,7 miljard werknemers nu in landen wonen waar de inflatie sneller is dan de lonen, aldus het rapport.

Tegelijkertijd woont de helft van de miljardairs in de wereld in landen zonder erfbelasting voor directe afstammelingen, zei Oxfam, waardoor ze op schema liggen om 5 biljoen dollar door te geven aan hun erfgenamen, meer dan het bruto binnenlands product (bbp) van Afrika.

Oxfam zei dat een belasting van 5 procent op 's werelds multimiljonairs en miljardairs US$ 1,7 biljoen per jaar zou kunnen opleveren, genoeg om 2 miljard mensen uit de armoede te halen.

In een gesprek met Al Jazeera in Davos noemde de uitvoerend directeur van Oxfam, Gabriela Bucher, de bevindingen van het rapport "schokkend".

"Het is beschamend dat … één procent van de mensheid het dubbele van de rijkdom van de hele 99 procent samen neemt", zei ze. "Het overtreft wat er de afgelopen 10 jaar gebeurde – namelijk dat ze half om half hadden. We kunnen dus zien dat de vermogensopbouw versnelt in het midden van deze crisis waar we wereldwijd mee te maken hebben", voegde Bucher eraan toe.

"We roepen op dat landen nieuwe belastingen invoeren en in die landen bespreken wat eerlijk is … in bepaalde landen zoals Nigeria of India weten we dat vermogensbelasting een belangrijke verandering kan zijn voor de begroting van het land, en zouden ze in staat stellen om veel meer te investeren in gezondheid en onderwijs – zaken die voor iedereen belangrijk zijn."

De jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos brengt mondiale zakelijke en politieke leiders samen om politieke en economische kwesties van mondiaal belang te bespreken.

De top, die maandag is begonnen eRtot en met vrijdag plaatsvindt, zal worden bijgewoond door 52 staatshoofden en bijna 600 CEO's.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May