Guyana noteert US$ 17.000 per hoofd van bevolking
04 Jan 2023, 16:46
foto
Een blik op de hoofdstad van buurland Guyana.


Het bruto binnenlands product (bbp) van Guyana per hoofd van de bevolking bedraagt nu ongeveer 17.000 Amerikaanse dollar, zegt de vicepresident van het land, Bharrat Jagdeo. Dit is een stijging ten opzichte van US$ 5.577 in 2015, het jaar waarin olie voor het eerst werd ontdekt voor de kust van het land.

Deze statistiek komt terwijl de regering zich voorbereidt om de nationale begroting voor 2023 bekend te maken, nadat het een economische groei van meer dan 50% heeft geregistreerd. Door deze groei stijgt Guyana verschillende plaatsen op de wereldranglijst van het bbp per hoofd van de bevolking, onder collega's als Trinidad en Tobago, Chili, Barbados en Uruguay in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

Met name het bbp per hoofd van de bevolking van Trinidad en Tobago is gestegen van US$ 15.000 in 2020 tot US$ 19.500 afgelopen september, had minister van Financiën, Colm Imbert, toen tegen de natie gezegd. Hij zei dat de statistiek naar verwachting tegen het einde van 2022 zou stijgen naar US$ 20.000. Hoewel Trinidad jaren van economische achteruitgang heeft doorgemaakt, groeide de economie in 2022 met hulp van hoge gasprijzen. Imbert zei dat het bbp per hoofd van de bevolking het hoogste is sinds Trinidad onafhankelijk werd in 1962.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht de komende vijf jaar groei voor Trinidad. Door de duizelingwekkende groei van de olie-economie van
Guyana en de versnellende niet-olie-economie net daarachter, zal Guyana de komende jaren echter meer groei doormaken. Het IMF verwacht dat de Guyanese economie tot 2026 met meer dan 20% zal groeien vanwege de geplande productieverhoging. Tegen die tijd zal Guyana ongeveer 1 miljoen vaten olie per dag (bpd) produceren.

Jagdeo zei dat Guyana zich richt op een bbp per hoofd van de bevolking van US$ 30.000, maar dat het waarschijnlijker is dat hij tegen 2030 US$ 35.000 bereikt. Op het pad daarnaar toe zei hij dat Guyana een gediversifieerde economie moet creëren.

"Als je kijkt naar bijna alle landen die olie en gas produceren, dan doen ze het goed als de prijzen hoog zijn en de hulpbronnen goed, en dan doen ze het slecht in lage periodes... We zijn hierop gefocust zodat onze toekomstige bron van rijkdom en werkgelegenheid uit andere sectoren zal komen”, zei de econoom.

Dit wordt een enorme opgave voor Guyana. De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) zei afgelopen augustus dat zij verwacht dat de olie-export in 2022 bijna 60% van de economie van Guyana zal vertegenwoordigen. Jagdeo zei dat de sector kapitaalintensief is, maar niet arbeidsintensief, vandaar het belang van het creëren van banen in de niet-olie-economie.

Jagdeo heeft gezegd dat de economie van Trinidad al jaren afhankelijk is van aardolie-inkomsten en daardoor kwetsbaar is voor wereldwijde economische schokken. Een derde van het bbp van Trinidad, dat al meer dan 100 jaar actief is in de olie- en gashandel, komt uit de energiesector. Jagdeo is bekritiseerd omdat hij zei dat de economie van Trinidad "uit elkaar valt". Hij heeft opgemerkt dat Guyana vastbesloten is om niet hetzelfde pad te volgen.Advertenties

Friday 21 June
Thursday 20 June