Santokhi verwacht geen verandering beleid met Brazilië
03 Jan 2023, 18:34
foto
President Chan Santokhi feliciteert de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula de Silva. Hij is zondag beëdigd in zijn nieuwe ambt. (Foto: Kabinet van de President)


Suriname en Brazilië onderhouden een jarenlange samenwerkingsrelatie, welke in januari 2022 werd verdiept met het bezoek van voormalig president Jair Bolsonaro aan president Chan Santokhi. Met de zondag aangetreden Luiz Inacio  Lula de Silva zullen geen significante veranderingen in het Braziliaanse beleid naar Suriname toe zijn, meent Santokhi. Hij heeft zondag de inauguratie bijgewoond.

“Wij hebben eerder ook met Lula da Silva als president samengewerkt. Als minister van Justitie en Politie heb ik toentertijd nauw met hem samengewerkt,” laat de president weten via de Communicatiedienst Suriname. Hij zegt met zijn bezoek aan Brazilië alleen maar bevestigd te hebben dat Suriname voorstander is van “doorgaan, versterking, verbreding en uitbreiding van de samenwerking.” Het staatshoofd zegt de boodschap te hebben overgebracht, dat Suriname voorstander is van strategische ontwikkelingen samen met Brazilië en dat hij uitkijkt naar het voortzetten van relevante besprekingen op presidentieel niveau.

Santokhi zegt dat de inauguratie van een Braziliaanse president om diverse redenen wereldaandacht heeft. Zo benadrukt hij meteen waarom het van belang is dat Suriname aanwezig was bij dit gebeuren. “Brazilië is een van de grote, sterke en nieuwe groeiende economie in de wereld. Het behoort tot de BRIC-landen die een speciale plaats hebben in de wereld. Voor ons is het bijzonder belangrijk om goede samenwerkingsrelaties te onderhouden met de BRIC-landen, omdat het allemaal eens ontwikkelingslanden waren die uitgegroeid zijn tot wereldeconomieën.” Tot de BRIC-landen behoren Brazilië, Rusland, India en China; zij zijn samen de vier snelst groeiende economieën van de wereld.

Brazilië is niet zomaar een buurland, stelt Santokhi. Samen met Guyana is de regering voorstander van strategische ontwikkelingen. Het staatshoofd verwijst in dit kader naar het tripartiet overleg vorig jaar in Paramaribo met de Guyanese president Irfaan Ali en Bolsonaro. Hij noemt de drie landen de corridorlanden voor het Caribisch gebied voor wat betreft voedselzekerheid en -voorziening, maar zegt dat de samenwerking ook belangrijk is tegen de achtergrond van de olie- en gasindustrie. “We hebben daarom heel wat ontwikkelingen geprojecteerd voor het westen van het land,” stelt Santokhi die onder meer de Corantijnbrug en de shore base in Nickerie noemt. Hij somt hierbij ook de highway tussen Brazilië en Guyana op, die ook van belang zal zijn voor Suriname. “Dus reden genoeg om dat alles tot uiting te laten komen bij de inauguratie”.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May