Girls Trip: De beste monteur van Belem is een Surinamer
10 Dec 2022, 04:52
foto
Roberto Matawi (links) is uitgeroepen tot de beste zwaar materieel monteur in Belem.


Eenmaal terug in Belem checken we weer in, in hotel Grao Para. Leuk hotel met kamers tot 2 etages hoog. We hebben de hele dag om te shoppen, sightseeing en vooral nog naar de markt voor verse pure podosiri en gebakken vis. Waar komt de podosiri cultuur van Brazilië eigenlijk vandaan? In alles verwerken ze podosiri, zowel in voeding, snoepgoed, drankjes als cosmetica. Een onderzoek waard.

Ik heb via Soelami met haar broer Roberto Matawi afgesproken, omdat ik altijd benieuwd was naar het verhaal van een Moengo Jampanesi in Belem....lol. Roberto is een stippelijke, gedisciplineerde man. Hij is precies 8.00 uur in de lobby van het hotel, terwijl zustertoerist nog niet ontbeten heeft... De ochtendzon heeft goud in de mond, is toch nooit aan mij besteed geweest, ben een nachtmens. Hij wacht bewonderenswaardig geduldig, totdat ik klaar ben en Roberto jr. is ook mee want zaterdagochtend is hij vrij van school.

De dames moeten eerst overleggen wat we gaan doen; een deel gaat met Roberto mee naar de grote markt van Belem.
Het ander deel moet slaap inhalen en heeft nieuwe mall plannen. Anyways ik lust verse podosiri want in Fortaleza hadden ze alleen ice cream daarvan. Roberto weet veel over Belem. Hij woont er vanaf zijn 27e, 21 jaar in totaal, is daar getrouwd en heeft een zoon en dochter. Die zijn echte Brazilianen want ze praten geen woord Engels noch Nederlands.

Hoe is hij in Belem beland?
Hij werkte in Suriname in de goudvelden met garimpeiro's als heavy equipment monteur en via hen kreeg hij de info dat hij in Brazilië enorm gewild zou zijn vanwege zijn kennis en automontage skills. Nou dat triggerde wel; hij pakte zijn biezen en vertrok naar Belem. Eerst moest hij zijn Surinaamse diploma's laten vertalen en een praktijksessie/screening draaien om aan te tonen dat hij werkelijk kapotte zwaar materieel motoren kan repareren. Vanaf dat moment heeft hij niks te klagen.

Het monteursleven bevalt zodanig dat hij zich inschreef voor wedstrijden... in 2016 en 2018. Roberto won van 27 challengers de 2e plaats en in 2018 werd hij uitgeroepen tot de beste monteur van Belem. Hij werkt voor een cardealer in Belem die Stihl heavy equipment verkoopt. Het hoofdkantoor staat wel in Sao Paulo.

Met zijn LTS 2 diploma behaalde hij zijn certificering in Belem en natuurlijk jarenlange praktijkervaring bij Golden Star, de voorloper van Grassalco. Daar werkte hij voordat hij naar de goudvelden vertrok. Belem do para betekent Betlehem vol flora en fauna. Para is een Braziliaans woord voor veel groen, maagdelijk flora en fauna dus. Daarom is er dus zoveel groen en leuke parkjes in de stad.

Roberto is vastbesloten zijn leven te continueren in Brazilië en keert nog niet terug vanwege zijn kinderen. Hij investeert zwaar in ze op een privéschool waar ze sneller kunnen afstuderen. Zijn dochter wil mechanic engineer worden en Roberto jr. wil naar de Militaire Academie. En dat is nu al aan hem te zien. Hij loopt kaarsrecht en snel net een militair met ons mee naar de markt. Wat een welkome beveiliger die sportief is en ook nog Portugees spreekt. Brazilië kent ook nog de dienstplicht... alle mannen moeten vanaf 18 jaar zich aanmelden bij het leger. In deze miljoenensteden is veiligheid een big issue en daarvoor zorgen de militaire politie en mariniers in de lucht en te water
.
Als afsluiting roept Roberto Matawi alle kondremans op: 'Belem is een mooie stad, is niet wat u ziet op tv.; er is overal criminaliteit dus hier ook, maar we hebben ook leuke plekjes voor toeristen bv. een zoetwaterstrand en ik vind het leuk met Surinamers bezig te zijn, zodat mijn Nederlands op peil blijft'.

Stephany Kasketi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May