Prijsverhoging brandstof moordend
05 Dec, 17:06
foto


Small en medium enterprises leveren overal in de wereld een belangrijke bijdrage aan werkgelegenheid en duurzame economische groei. Ze zijn de ruggengraat van de economie. Overheden maken speciaal beleid om deze groep van ondernemers te stimuleren. Deze kleine en middelgrote bedrijven zullen in de komende jaren een significante rol gaan vervullen bij herstel en groei van de economie.

Wereldwijd worden deze bedrijven gekoesterd en beschermd. Een uitzondering vormt echter Suriname. Het beleid dat de afgelopen 28 maanden door de huidige regering is gevoerd is alles behalve ondernemersvriendelijk. Het investeringsmilieu van dit land is totaal vernietigd door de huidige regering. Diverse redenen, waarbij het nemen van verkeerde besluiten en maken van verkeerd beleid hebben een rol daartoe gespeeld.

Het verhogen van de governmenttake was de 1e klap voor deze groep van ondernemers. Daarop volgde een zeer slechte management van de Corona pandemie met de vele lockdowns. De verhoging van de loon-, omzet-, en inkomstenbelasting heeft ook haar tol geëist op deze groep van bedrijven. Het loslaten van de wisselkoers en erger nog het niet kunnen beheersen van de wisselkoers werkt vernietigend voor deze bedrijven. Deze ontwikkeling, samen met de importinflatie, hebben de prijzen van input van deze kleine en middelgrote bedrijven de lucht doen inschieten.

In de afgelopen maanden is door dit beleid, in combinatie met corruptie, vriendjespolitiek en een sterk falend buitenlands beleid, de kleine en middelgrote ondernemerschap met de grond gelijk gemaakt. De middelen die vrijgemaakt worden door de regering via het KMO fonds zijn nog lang niet toereikend. Het bedrag is op jaarbasis zelfs een fractie van wat de regering aan buitenlandse reizen uitgeeft. 

De recente verhoging van de brandstofprijzen zal een genadeloze slag zijn voor deze bedrijven die reeds tegen talloze uitdagingen worstelen om te overleven. Met de ingezette trend van commercialisering van de brandstofprijzen zullen deze zeer belangrijke maar kwetsbare bedrijven de broodnodige overlevingskansen in deze tijd worden ontnomen. Het beleid van deze regering met een populistische karakter, die zorgt voor al deze kostenverhogende omstandigheden, is vaak onvoorspelbaar. De president wijst het volk naar het licht in de tunnel maar slaat hen tegelijkertijd morsdood met de balk van kostprijsverhogende maatregelen. Dat deze maatregel een domino-effect zal hebben op alle prijzen behoeft geen discussie. 

De kleine en middelgrote bedrijven behoeven op dit moment maximale ondersteuning om te overleven. Die ondersteuning ontbreekt. Het is ook niet structureel ingepalmd in het regeringsbeleid. Door deze maatregel zijn er voor volgend jaar alvast geen goede vooruitzichten voor deze bedrijven. Laten wij maar hopen en bidden dat de werkloosheid, nationale productie en ondernemerschap in 2023 niet verder afnemen. 2022 was sowieso een verloren regeringsjaar.

Daniella Sumter
Gewezen DNA-lid
Advertenties

Monday 30 January
Sunday 29 January
Saturday 28 January