Inheemsen willen maatregelen tegen hardhandig optreden politie
30 Nov 2022, 02:12
foto
Gina Zaalman die een klap kreeg te incasseren van een politiefunctionaris, biedt een petitie aan aan Assembleevoorzitter Marinus Bee. Er wordt geen genoegen genomen met 'wij betreuren het'. Foto: René Gompers)


Op Srefidensi heeft de politie hard opgetreden tegen een groep Inheemsen die tijdens de parade en het defilé wederom aandacht vroeg voor hun grondenrechten. Daarbij heeft Gina Zaalman een klap en een stoot van een politieman geïncasseerd. De Inheemsen accepteren dit niet, nemen geen genoegen met "wij betreuren het" van de politie en nemen juridische stappen tegen de politie met name de functionaris in kwestie. De groep heeft dinsdag twee petities ingediend bij de Assemblee en heeft bij Assembleevoorzitter Marinus Bee aangedrongen dat dit geval en ook het grondenrechtenvraagstuk, wel behandeld worden.

De groep Inheemsen, gesteund door enkele deelnemers van de CLO protest, zijn rond 12 uur naar De Nationale Assemblee getogen. Guilliano Zaalman, broer van Gina Zaalman, houdt zich zichtbaar in. Hij en de aanwezigen zijn heel erg boos. Ze stellen dat zij tot in hun ziel zijn geraakt door het optreden van de politie, "de sterke arm die juist moet beschermen". Zij beklagen zich erover dat elke keer wanneer zij aandacht vragen voor hun grondenrechten, er hardhandig opgetreden wordt. De regering luistert niet, er zijn al een aantal petities ingediend, het inpikken van gronden in de Inheemse woongebieden gaat gewoon door, het vonnis van de OAS wordt niet uitgevoerd.

Inge Pierre leest enkele misstanden voor uit een petitie: "Grond in het midden van Pikin Poika is geroofd, verkaveld en verkocht. Mata, 200 hectaren afgepikt, verkocht en doorverkocht. Activiteiten van een Chinees zijn door kordaat optreden van de dorpelingen stopgezet maar het gevaar is nog niet geweken. Powakka, concessies en beschikkingen in het dorp uitgegeven voor 2.200 om 800 hectaren, stopgezet door het dorpsbestuur. Concessies voor afgravingen en opslagplekken voor hout. Het gevaar bestaat nog."

"Cassipora, nu een aanvraag van 20 hectare binnen het leefgebied," vervolgt Pierre. "Hollandse kamp, Witsantie, zitten in het concessiegebied van de luchthaven. Er zijn problemen met enkele plantages en op dit moment ook Marrons die zeggen beschikkingen te hebben. Pikin Saron, er is een skalian geplaatst die het water vergiftigt waar de bewoners van afhankelijk zijn. Cabendadorp, 800 hectare in grondhuur verstrekt."

De petities zijn overhandigd door Gina Zaalman. "Ik hoop dat het recht eens zal zegevieren, dat we onze grondenrechten krijgen," deelt ze aan Starnieuws mee. Ze praat niet graag over het voorval. Pierre benadrukt dat de zaak niet blauwtjes gelaten wordt. "We laten ons horen omdat we dit ontoelaatbaar vinden," geeft ze aan. "Ik vind dat de regering en andere organisaties, de mensenrechtenorganisaties, ook moeten reageren. Ze moeten dit ook verwerpen, veroordelen. Dit kan gewoon niet."

"Natuurlijk zijn we al juridische stappen aan het maken," deelt Pierre mee. "We hebben een advocaat in de arm genomen. Er wordt een aanklacht tegen de politie ingediend, tegen de inspecteur Tolud. We hebben al bewijsmateriaal verzameld. We nemen geen genoegen met dat de politie het betreurt. Hij (Tolud) heeft zijn voorbeeldfunctie misbruikt, het heel korps heeft hij te schande gezet. Hij heeft laten zien dat in Suriname een man een vrouw mag slaan en niets met hem gebeurt. Dat is belachelijk, dat is ontoelaatbaar."
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March