Rellen in België en Nederland na winst Marokko op WK
28 Nov, 02:56
foto
Politieauto's rijdend op zondag 27 november 2022 door een hoofdboulevard in Brussel, toen geweld uitbrak tijdens en na de 2-0 overwinning van Marokko op België op het WK. (Foto: AP)


In verschillende Belgische en Nederlandse steden braken rellen uit na de 2-0 overwinning van Marokko op België, zondag op het WK. De politie arresteerde ongeveer een dozijn mensen, nadat ze waterkanonnen en traangas hadden ingezet om de menigte uiteen te drijven in Brussel en nog eens acht in de noordelijke stad Antwerpen. In de Nederlandse havenstad Rotterdam zijn twee politieagenten gewond geraakt. Zondagavond laat was er een ongemakkelijke rust teruggekeerd in de meeste betrokken steden.

Tientallen relschoppers gooiden auto's omver en staken ze in brand, staken elektrische scooters in brand en bekogelden auto's met stenen. De politie greep in nadat een persoon verwondingen aan het gezicht had opgelopen, zei politiewoordvoerster Ilse Van de Keere van Brussel.

De Brusselse burgemeester Philippe Close drong er bij mensen op aan om weg te blijven van het stadscentrum en zei dat de autoriteiten hun uiterste best deden om de orde op straat te handhaven. Zelfs het metro- en tramverkeer moest op bevel van de politie worden stilgelegd.

"Dat zijn geen fans, dat zijn relschoppers. Marokkaanse fans zijn er om feest te vieren", zei Close. Ook in de stad Antwerpen en Luik waren er ongeregeldheden.

"Triest om te zien hoe een paar individuen een situatie misbruiken om amok te maken", zegt minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden.

De politie in het naburige Nederland zei dat er geweld uitbrak in de havenstad Rotterdam, waarbij oproeragenten probeerden een groep van 500 voetbalsupporters uit elkaar te halen die de politie bekogelden met vuurwerk en glas. Media berichtten over onrust in de hoofdstad Amsterdam en Den Haag.

De overwinning van Marokko was een grote schok op het WK en werd enthousiast gevierd door fans met Marokkaanse allochtone roots in veel Belgische en Nederlandse steden.
Advertenties

Saturday 28 January
Friday 27 January
Thursday 26 January
Wednesday 25 January