Fysiek sterke Ecuador dwingt gelijkspel af van Oranje
25 Nov 2022, 15:05
foto
Een hardwerkende Enner Valencia zorgt voor de gelijkmaker tegen Nederland en is voorlopig de topscorer van dit toernooi. (Getty Images)


Cody Gakpo (6') opent de score voor Oranje met het snelste doelpunt van het WK tot nu toe. Een levendige Ecuador dwingt een gelijkspel af in het Khalifa International Stadium. Het resultaat betekent dat gastland Qatar het eerste land is dat uit het toernooi ligt. Nederland en Ecuador hebben nu beide 4 punten uit twee gespeelde wedstrijden. Senegal heeft er drie uit twee. Met nog een groepswedstrijd te gaan, heeft Qatar nul punten.

Davy Klassen profiteert buiten de zestien van los spel van Ecuador. Hij tikt het naar voren, maar dan draait het allemaal om Gakpo. Eén aanraking om te controleren voordat hij mikt met zijn linkervoet en de bal langs Hernan Galindez schiet. Het zijn weer die twee - Cody Gakpo en Davy Klaassen, die beiden scoorden in de late zege op Senegal - die combineren.

Ecuador laat het niet aan zijn hart liggen. De voorzet van Angelo Presciado wordt door Nederland weggekrabbeld en dan breekt Moises Caicedo los op rechts en probeert Enner Valencia af te slaan. Virgil van Dijk is op de juiste plek om te klaren. Even later is hij er weer om de gevaarlijke bal van Pervis Estupinan weg te koppen van de wachtende Michael Estrada.

Nederland domineert de bal, maar Ecuador is directer als ze die hebben. De fans genieten. Ecuador breekt los en weer is het Valencia. Hij snijdt naar binnen op zijn favoriete rechtervoet en ontketent een drive waar Andries Noppert achter moet draaien. Ecuador groeit en de gelijkmaker hangt in de lucht. Daar Valencia weer...Hij vormt een bedreiging langs die linkerkant. Ecuador begint steeds meer ballen naar die kant te spelen terwijl de Nederlanders daar worstelen.

De 'gelijkmaker' komt op slag van rust. Vanuit de hoek slaat Angelo Preciado de bal terug naar binnen en Pervis Estupinan draait hem instinctief om. Het zet Noppert op het verkeerde been, maar het doelpunt wordt afgekeurd omdat Jackson Porozo buitenspel stond en in het gezichtsveld van de keeper. Ecuador is ontevreden, maar loopt de kleedkamers binnen.

Valencia krijgt de gelijkmaker vroeg in de tweede helft. Het komt allemaal van Moises Caicedo die balbezit verovert en Estupinan voedt. Zijn drive wordt goed gered door Noppert maar Valencia toont zijn spitsinstinct om de bal binnen te tikken. De spelers van Ecuador juichen in een kring op de grond terwijl de Nederlandse verdedigers een beroep doen op een buitenspelvlag die niet komt. Valencia is tot nog toe de topscorer van dit toernooi.

Dan komt Ecuador weer gevaarlijk opzetten. Van Dijk blokt uitstekend om Valencia af te weren, maar hij kan alleen toekijken hoe Gonzalo Plata een verbluffende drive loeiend op doel trapt. Noppert verslagen, maar de bal schiet via de lat in veiligheid. Ecuador is absoluut bezig met het doel van Nederland - de intensiteit, het tempo. Oranje kan er gewoon niet mee omgaan.

Ecuador heeft met gemak schietkansen gecreëerd - negen in de box zelfs. Oranje heeft het op dat front echter slecht gedaan, met slechts één poging sinds het doelpunt. De ploeg van Louis van Gaal kwam tot slechts zes balcontacten in het strafschopgebied van Ecuador.

Nederland heeft in de laatste 20 wedstrijden een nederlaag voorkomen toen het de openingstreffer scoorde in het WK, dat dateert van 11 juni 1978 tegen Schotland. En vandaag moeten ze een gelijkspel slikken tegen een levendig spelende Ecuador, dat het jongste team heeft op dit toernooi.
Advertenties

Monday 04 March
Sunday 03 March
Saturday 02 March