WK: USA en Wales in evenwicht
21 Nov 2022, 18:09
Timothy Weah, zoon van de legendarische George Weah, maakte het enige doelpunt van de VS. (Getty Images)

USA en Wales kwamen in het Al Rayyan stadion niet verder dan een gelijkspel. In een eenzijdige eerste helft van de tweede wedstrijd in groep B, liet Wales het initiatief aanvankelijk aan de Amerikanen over. Laatst genoemden slaagden er deels in om hun dominantie tot uiting te brengen op het scorebord en gingen na ruim een halfuur spelen verdiend aan kop. Na een 1-0 ruststand, kwam Wales aanvallender uit de kleedkamer en kon laat in de ontmoeting alsnog een punt uit het vuur slepen: 1-1.

USA zocht van meet af aan de aanval en domineerde de strijd vanaf het eerste fluitsignaal, maar Wales groef zich in de verdediging in, waardoor het moeilijk voetballen werd. Toch lieten de Amerikanen zich niet uit het veld slaan, maar bleven geduldig opbouwen. In de 9e minuut werd hun geduld bijna beloond toen Timothy Weah vanuit links voortrok en verdediger Joe Rodon in een poging om uit te verdedigen, bijna zijn eigen doelman passeerde, maar die was alert en voorkwam erger. Ook bij de hoekschop die daarop volgde, was de sluitpost op zijn qui vive, waardoor de stand dubbelblank bleef. In een eenzijdige vertoning waarbij USA de aanval opzocht, bleef Wales halsstarrig verdedigen. Na enkele vergeefse pogingen kwam de doorbraak  in de 36e minuut toen Weah op aangeven van Christian Pulisic, beheerst het leder achter doelman Wayne Hennessey plaatste: 1-0. Hierna kroop Wales uit zijn schulp, waardoor het spel aantrekkelijk werd, echter werd er in deze speelperiode niet meer gescoord. Partijen gingen bij een 1-0 tussenstand de pauze in.

Na de interval nam Wales het initiatief over van de Amerikanen, kwam meerdere malen gevaarlijk opzetten en drong USA terug in de verdediging. Pas na een uur spelen kwamen de Amerikanen weer eens voor het vijandelijke doel, toen Weah met een voorzet vanuit rechts Pulisic bereikte, maar deze werd kundig afgedekt. In de 64e minuut was Ben Davies dichtbij de gelijkmaker, maar doelman Matt Turner tikte de bal nog net over zijn doel. Uit de hoekschop die daarop volgde, kopte Kieffer Moore de bal rakelings over het doel. USA leek wakker geschud, maar kon toch niet voorkomen dat Wales een uitgelezen kans kreeg om de stand gelijk te trekken toen Gareth Bale in het strafschopgebied werd neergelegd. In de 82e minuut benutte Bale de toegekende strafschop en herstelde zo het evenwicht op het scorebord: 1-1. USA ging naarstig op zoek naar een beter resultaat, waardoor er mogelijkheden ontstonden voor Wales.

Knal! Geen fout! Gareth Bale schiet de bal binnen. De held van Wales komt weer naar voren en trekt de score gelijk. (Getty Images)

In de 88e minuut had Brennan Johnson de kans om Wales naar de overwinning te schieten, maar hij faalde. Beide ploegen probeerden in de slotfase de overwinning in de wacht te slepen, maar slaagden er niet in. De wedstrijd eindigde 1-1.