Duizenden op de been bij aansteken Suriname Dia
23 Oct 2022, 01:01
foto
Voor de 15e keer is de Suriname Dia zaterdagavond aangestoken op het Onafhankelijkheidsplein. Hiermee wordt het festival ingeluid. (Foto's: René Gompers)


De Suriname Dia is voor de 16e keer aangestoken. Het is zaterdag enorm druk geweest op het Onafhankelijkheidsplein. Duizenden zijn komen opdagen om de ceremonie waarmee Divali wordt ingeluid, mee te maken. Het presidentiële echtpaar heeft als eerst ghee mogen toevoegen nadat de reuzen dia door “Ram en Sita” is aangestoken. “Het licht kent geen onderscheid, het schijnt voor iedereen,” benadrukt president Chan Santokhi.

Door de covidsituatie de afgelopen jaren was het aansteken van de Dia sober geweest. Het Plein is goed gevuld. Er is ook een beurs waarbij men meer te weten kan komen over de diverse culturen en hun producten. De dia is ruim anderhalf uur later dan gepland aangestoken. Het programma was voor een tijdje aangehouden totdat de president aanwezig was. En toen hij er eindelijk was, kon men  weer genieten van het traditionele spektakel. Een kleine Ramlilla met als hoogtepunten de aankomst van Hanoeman, Ram, Sita en Lachmon die zich 'vliegend' aanmelden, het aansteken van de dia en een vuurwerkshow.


Voorzitter van de Culturele Unie Suriname  Anil Manurat had  daarvoor aangekondigd dat 150 jaar Hindostaanse immigratie het komende jaar, groots herdacht zal worden en het thema ‘Gelijkheid' is.  President Santokhi heeft een korte toespraak gehouden. Hij heeft benadrukt dat het licht voor positieve zaken staat.  “Laat het licht niet alleen uw huizen verlichten maar laat  het ook toe in uw harten,” roept hij op. “Duisternis  staat voor onwetendheid, dubbelzinnigheid, leugen, angst en immoreel gedrag.  Het aansteken van de dia symboliseert het verdrijven van onwetendheid, tweeslachtigheid en angst. Wij mensen kunnen de waarheid zien in het licht.”

“Als mens, als president  laat ik mij inspireren graag door de betekenis van het licht,” vervolgt Santokhi. “Licht geeft de mens  energie en zorgt ervoor  dat we de wereld om ons heen goed kunnen waarnemen. Kenmerkend van licht, ongeacht van welke bron het komt, maakt geen onderscheid tussen mensen en schijnt voor eenieder. Het licht laat zien dat we gelijk zijn.” De president is na zijn toespraak gelijk weggegaan “vanwege andere verplichtingen”.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May