President buigt zich over herstructurering gezondheidszorg
07 Oct, 06:43
foto
President Chan Santokhi in overleg met een delegatie van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en ministerie van Volksgezondheid.


President Chan Santokhi heeft gisteren overlegd over de herstructurering van de gezondheidssector. Hierbij stond centraal het inzetten van de restantverdragsmiddelen vanuit Nederland, voor het duurzaam injecteren van de gezondheidszorg. Een delegatie van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het ministerie van Volksgezondheid en de president hebben zich daarbij gebogen over diverse mogelijkheden.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zegt dat er tijdens de ontmoeting inzicht is gegeven aan de president hoe de resterende verdragsmiddelen ingezet kunnen worden voor de wederopbouw van de sector. Ook is het de bedoeling om inefficiënte situaties weg te werken, met als doel te besparen binnen de zorg om meer te kunnen investeren in de meest noodzakelijke zaken. Er is ook van gedachten gewisseld over verschillende voorzieningen, moderne- en technologische ontwikkelingen binnen de sector, meldt de Communicatiedienst Suriname. 

Verder is aangegeven hoe Volksgezondheid, Welzijn en Sport inhoud wenst te geven aan de samenwerking met Suriname. “Niet alleen financieel. Er moet een duurzaam plan zijn, want de verdragsmiddelen zullen opraken. Er is in dat kader ook een plan gepresenteerd voor de uitfasering van de verdragsmiddelen en de verzelfstandiging vanuit de begroting van het ministerie van Volksgezondheid.

“We hebben nu de steun dringend nodig om een aantal essentiële zaken te realiseren", zegt Ramadhin. De onderhandelingen zijn een uitvloeisel van de hernieuwde samenwerkingsrelatie tussen Suriname en Nederland. De bewindsman zegt dat er verder gesproken is over zaken die nog uitgewerkt dienen te worden. “Wij gaan de bilaterale gesprekken nog verder voeren op ministerieel niveau en waar nodig op regeringsniveau.”

Het streven is om binnen korte tijd goedkeuring te krijgen voor de inzet van de middelen. “Wij hebben intussen gepresenteerd het initiële plan voor het herstellen van de sector. Wij hebben gepresenteerd hoe wij de middelen wensen in te zetten”, zegt de minister. Het gaat om een programma waarbij bepaalde zaken de sector rakende, projectmatig gefinancierd zullen worden. “Wij gaan voor een breed gedragen plan vanuit Nederland en Suriname.”


Advertenties

Saturday 28 January
Friday 27 January
Thursday 26 January
Wednesday 25 January