Premier Modi bekritiseert Putin over oorlog in Oekraïne
17 Sep 2022, 04:51
foto
De Russische president Vladimir Putin en de Indiase premier Narendra Modi wonen een bijeenkomst bij in de marge van de top van de Shanghai Cooperation Organization (SCO) in Samarkand, Oezbekistan. (Foto: Reuters)


De Indiase premier Narendra Modi heeft de Russische president Vladimir Putin vrijdag verteld dat het nu niet de tijd was voor oorlog, waarbij hij de chef van het Kremlin in het openbaar aanviel over het bijna zeven maanden durende conflict in Oekraïne. Opgesloten in een confrontatie met het Westen over de oorlog, heeft Putin herhaaldelijk gezegd dat Rusland niet geïsoleerd is, omdat het naar het oosten kan kijken naar grote Aziatische mogendheden zoals China en India.

Maar tijdens een top van de Shanghai Cooperation Organization (SCO) kwamen de zorgen naar buiten.

"Ik weet dat het huidige tijdperk geen tijdperk van oorlog is, en ik heb u hierover telefonisch gesproken", zei Modi tegen Putin tijdens een televisiebijeenkomst in de oude Oezbeekse zijderoute-stad Samarkand. Terwijl Modi de opmerking maakte, tuitte de opperste leider van Rusland sinds 1999 zijn lippen, wierp een blik op Modi en keek toen naar beneden, voordat hij het haar op zijn achterhoofd aanraakte.

Putin vertelde Modi dat hij begreep dat de Indiase leider zich zorgen maakte over Oekraïne, maar dat Moskou er alles aan deed om het conflict te beëindigen. "Ik ken uw standpunt over het conflict in Oekraïne, de zorgen die u voortdurend uitspreekt", zei Putin. "We zullen er alles aan doen om dit zo snel mogelijk te stoppen."

Hij zei dat Oekraïne de onderhandelingen had afgewezen. Oekraïne heeft gezegd dat het zal vechten, totdat het alle Russische troepen van zijn land heeft verdreven. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat hij nooit een "vrede" zal accepteren die Rusland in staat stelt Oekraïens land te behouden.

De oorlog in Oekraïne, die begon toen Putin op 24 februari troepen beval om binnen te vallen, heeft tienduizenden soldaten gedood, de ergste confrontatie met het Westen sinds de Koude Oorlog veroorzaakt en de wereldeconomie in een inflatiespiraal gebracht.

India is Ruslands tweede oliekoper geworden na China, terwijl anderen hun aankopen hebben verminderd na de invasie.

Putin zei donderdag tegen de Chinese president Xi Jinping dat hij begreep dat Xi zich zorgen maakte over de situatie in Oekraïne, maar prees de leider van Beijing voor een "evenwichtig" standpunt over het conflict.

Xi maakte tijdens zijn eerste reis buiten China sinds begin 2020, geen melding van de oorlog in Oekraïne in het openbaar. De Chinese leider zei dat de wereld een nieuwe periode van onrust is ingegaan en dat partners zoals Putin en Centraal-Aziatische leiders moeten voorkomen dat buitenlandse mogendheden "kleurenrevoluties" veroorzaken.

"De wereld is een nieuwe periode van turbulente verandering ingegaan, we moeten de trend van de tijd begrijpen, solidariteit en samenwerking versterken en de opbouw van een hechtere lotsgemeenschap met de Shanghai Cooperation Organization bevorderen", zei Xi.

"We moeten elkaars inspanningen steunen om veiligheids- en ontwikkelingsbelangen te beschermen, te voorkomen dat externe krachten kleurrevoluties organiseren en ons gezamenlijk onder elk voorwendsel verzetten tegen inmenging in de interne aangelegenheden van andere landen."

Xi bekritiseerde "zero-sum games en blokpolitiek", een verkapte verwijzing naar de Verenigde Staten die Beijing in het verleden heeft bekritiseerd, omdat ze steunden op bondgenoten om de spectaculaire opkomst van China tot de status van supermacht in wording, tegen te gaan.

Putin heeft herhaaldelijk gezegd dat de Verenigde Staten zogenaamde 'kleurenrevoluties' beraamt, vergelijkbaar met die welke de gevestigde elites van de macht hebben weggevaagd in plaatsen zoals Oekraïne. De Verenigde Staten ontkent dergelijke beweringen en zegt dat ze de paranoïde aard van Putins Rusland aantonen.

Het conflict in Oost-Oekraïne begon in 2014, nadat een pro-Russische president was omvergeworpen in de "Maidan"-revolutie en Rusland de Krim annexeerde, waarbij door Rusland gesteunde separatisten de strijd aangingen met de Oekraïense strijdkrachten.

China's door stabiliteit geobsedeerde Communistische Partij, die Xi volgende maand waarschijnlijk een derde leiderschapstermijn zal geven en zijn plaats als de machtigste leider van het land sinds Mao Zedong zal versterken, heeft in het verleden gewaarschuwd voor zogenaamde "kleurenrevoluties".

Xi bleef weg van een diner dat werd bijgewoond door 11 staatshoofden in overeenstemming met het Covid-19-beleid van zijn delegatie, vertelde een bron in de Oezbeekse regering vrijdag aan Reuters.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May