Ramdin: Bedrijf staat garant voor werkers uit Haïti
17 Aug, 00:00
foto
Minister Albert Ramdin dinsdag aan het woord in De Nationale Assemblee.


Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking zegt dat na onderzoek en onder voorwaarden toestemming is gegeven om 176 arbeidskrachten uit Haïti naar Suriname over te vliegen. Het bedrijf Team Haïti Agriculture Industries NV staat garant voor de arbeiders, zei Ramdin dinsdag in De Nationale Assemblee. Saya Tours, de ondernemer Jean Mixon, heeft via Fly All Ways de mensen naar Suriname vervoerd.

NDP-fractieleider Rabin Parmessar voerde aan dat er heel wat vragen zijn over de toestemming die is gegeven door de regering. De mensen zijn binnengekomen twee dagen nadat de Wet Werkvergunning voor Vreemdelingen is goedgekeurd. Parmessar wil inzage in lijst van namen en de onderliggende stukken. Hij wees er op dat in juni 2021 vluchten uit Haïti zijn stopgezet omdat er mogelijk sprake was van mensensmokkel. Ook de Franse ambassade had geklaagd over mensensmokkel. Ook deze vlucht zal door de Fransen onder een vergrootplaats worden geplaatst. Het onderzoek door de presidentiële commissie is uitgebleven. Door de misleidende presidentiële commissies belanden onfrisse praktijken in de doofpot.

Ramdin voerde aan dat er behoefte is aan arbeidskrachten in diverse sectoren van de economie. Er is weinig interesse in die sectoren. De minister merkte op dat de verdiencapaciteit van het land omhoog moet, maar dat zal niet lukken zonder arbeidskrachten. Nadat het bedrijf toestemming vroeg om 176 arbeiders binnen te brengen, is er een veldonderzoek geweest door Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken. Team Haïti Agriculture Industries bleek 18 Haïtianen in dienst te hebben die niet beschikten over werkvergunning. Dit moest eerst in orde worden gemaakt.

Er is een verzoek gedaan aan het kabinet van de president, dat advies heeft gevraagd. Diverse instanties zijn hierbij betrokken geweest en er is positief advies uitgebracht. Op schrift zijn de voorwaarden vastgelegd. Het landbouwbedrijf staat garant voor de ingevlogen arbeiders. Ook de terugvlucht moet worden uitgevoerd wanneer de termijn is afgelopen. Van de 176 personen zijn 163 afgereisd naar Suriname. De procedure voor aanvraag van verblijf- en werkvergunning is onmiddellijk gestart. Ramdin merkte op er ook aanvragen zijn van meerdere bedrijven voor binnenbrengen van arbeidskrachten ook uit andere delen van de wereld.

De oppositie was niet te spreken over de zeer beperkte spreektijd die gegeven is om te reageren op antwoorden van ministers. Hierdoor kon niet diepgaand ingegaan worden op diverse brandende kwesties. BEP-fractieleider Ronny Asabina voelt zich gemuilkorfd. De regering heeft onbeperkte spreektijd, terwijl vier Assembleeleden (drie van de NDP en 1 van de BEP) elk twee minuten de tijd hadden voor reacties.
Advertenties