Nog geen middelen voor ordening kleinschalige goudsector
17 Aug, 03:34
foto
Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen


Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen heeft dinsdag in De Nationale Assemblee meegedeeld dat er nog geen middelen zijn vrijgemaakt voor de unit ordening kleinschalige goudsector. Hierdoor wordt het moeilijk om aan toezicht en handhaving te doen. De activiteiten van skalians in het Marowijne- en Lawagebied zijn momenteel stopgezet, maar het is nu al zeker dat de activiteiten weer zullen plaatsvinden. In het Bronsberg natuurpark zijn er dit jaar zeker vier tot vijf operaties uitgevoerd, maar zodra de autoriteiten weg zijn, gaan de goudzoekers weer aan de slag. Volgens de minister zijn permanente posten en bezetting van deze posten de oplossing om het kat en muisspel te beëindigen.

Voor permanente bemensing van posten heeft het ministerie additionele middelen nodig. “Want we kunnen niet vanuit Paramaribo ordening van de goudsector realiseren. Handhaving zal sowieso ook niet lukken. We moeten investeren in handhaving. Dat is heel moeilijk. De middelen zijn nog niet vrijgemaakt, maar met kunst- en vliegwerk proberen we de handhaving te financieren”, sprak Abiamofo.

Vorig jaar heeft Staatsolie een off-road pick-up gedoneerd voor de handhaving in het gebied rond de stuwdam en de hulpdammen. Abiamofo haalde aan dat er daarnaast ook varend materieel en atv’s nodig zijn. “De goudsector kan meer opleveren, maar we moeten ook investeren in de diensten die uiteindelijk voor de toezicht en de handhaving moeten zorgen”, stelde de bewindsman.

Het beleidsdoel is om binnen twee jaar, middels een duidelijk beleidskader met daarin helder geformuleerde richtlijnen, handhavingstools, mijnbouw in de waterwegen van Suriname goed gereguleerd te hebben. Het gaat hierbij niet alleen om goudwinning, maar ook de exploitatie van bouwmaterialen zoals riviergrind en scherpzand. Regulering hiervan zal leiden tot meer inkomsten voor de staat, de lokale gemeenschappen en de districtsbesturen.

Abiamofo gaf aan dat goudwinning in de waterwegen onderdeel van dit groter beleidskader is. De regering heeft op op 22 juni besloten om de huidige wijze van goudmijnbouw met gebruikmaking van de zogenaamde skalians binnen een jaar af te bouwen en binnen dat jaar ook te werken aan duidelijke richtlijnen op basis van wetenschappelijk onderzoek, wetenschappelijke feiten en regelgeving bijvoorbeeld te gebruiken technieken, rapportage, afdrachten en social responsibility.

Advertenties