Mexico: Terugslag bij reddingspoging 10 mijnwerkers
16 Aug, 15:31
foto
Een soldaat houdt de wacht in het gebied van een ingestorte kolenmijn waar mijnwerkers vastzitten, in Sabinas, in de Mexicaanse deelstaat Coahuila. (Foto: Reuters)


Mexico's inspanningen om 10 mijnwerkers te redden die 13 dagen geleden vast kwamen te zitten in een overstroomde kolenmijn, stuitten op een nieuwe tegenslag, omdat de ondergrondse waterstanden verder zijn gestegen, zeiden functionarissen maandag. De mijnwerkers kwamen op 3 augustus ondergronds vast te zitten in de Pinabete-mijn in de grensstaat Coahuila, toen hun graafwerkzaamheden ertoe leidden dat een tunnelmuur instortte en overstromingen veroorzaakte.

De golf kwam van de nabijgelegen Conchas Norte-mijn, die in 1996 werd gesloten vanwege overstromingen. Sindsdien heeft de mijn bijna 2 miljoen kubieke meter (528 miljoen gallons) water verzameld, zei Laura Velazquez, hoofd van het Mexicaanse bureau voor civiele bescherming.

Ingenieurs zijn nu van plan om de mijnen Pinabete en Conchas Norte van elkaar af te sluiten, terwijl ze water uit Pinabete blijven pompen, zei Velazquez.

Mexicaanse functionarissen slaagden er vorige week in om de waterdiepte bij Pinabete, in de gemeente Sabinas, te verminderen, die aanvankelijk ongeveer 30 meter bedroeg. Maar tegen maandag schoten de waterstanden terug naar hun hoogten op het moment van de ineenstorting, in een schacht die meer dan 41 meter bereikte.

Een reddingsteam bereidde zich zondag voor om af te dalen in een van de mijnschachten toen het water terugstroomde, merkte Velazquez op. "Deze plotselinge toetreding dwong ons om het hele toetredingsplan stop te zetten", vertelde Velazquez op een reguliere persconferentie van de regering. Een videocamera die in de schacht werd neergelaten, onthulde puin van leidingen en kabels die in het "extreem troebele water" dreven, voegde ze eraan toe.

Een poging om vorige week de mijn binnen te gaan, toen het waterpeil lager was, werd ook gedwarsboomd door puin en duisternis.

Maria Guadalupe Cabriales, de zus van de gevangen mijnwerker Margarito Cabriales, zei in een interview buiten de mijn dat de vertragingen bij de reddingspoging, haar optimisme hadden aangetast. 'Het duurt langer voordat ze mijn broer eruit hebben... Welke hoop hebben we nog?'
Advertenties