Bee: Samenwerking met Tweede Kamer verstevigen
15 Aug 2022, 22:29
foto
Assembleevoorzitter Marinus Bee vindt de samenwerking op parlementsniveau met Nederland belangrijk.


Assembleevoorzitter Marinus Bee ziet het bezoek van de Nederlandse delegatie van de Tweede Kamer als een aanzet om de band tussen beide instituten op parlementsniveau op te bouwen en verstevigen. Gezien het gemeenschappelijke verleden en de historische band tussen Nederland en Suriname, is een samenwerking tussen beide landen belangrijk.

Er zal volgens Bee spoedig een commissie worden samengesteld om zaken uit het koloniale verleden uit te zoeken en het parlement daarin te adviseren. Een samenwerking met de Tweede Kamer zal verder invulling hieraan moeten geven. Er zal gewerkt worden aan een gezamenlijke oplossing, zegt Bee aan de Communicatiedienst Suriname. De Nederlandse delegatie was vandaag op bezoek bij de leiding van De Nationale Assemblee. Vicevoorzitter Dew Sharman heeft de leiding over de commissie Mensenrechten. Tijdens het onderhoud stond het slavernij- en koloniale verleden centraal.

De delegatie, die onder leiding staat van Kamerlid Kiki Hagen, is met Sharman in dialoog getreden over mensenrechten in relatie met de koloniale historie. Volgens Sharman begon de schending van mensenrechten al sedert de komst van de Nederlanders in 1667 toen de Inheemsen zijn verjaagd uit hun woongebieden. Vanaf toen heeft er volgens hem mensenrechtenschending plaatsgevonden. “Middels een samen met Nederland te vormen platform, moet alles wat in het verleden is gebeurd, een plek worden gegeven. Hierbij zal informatie die in de Nederlandse archieven ligt van betekenis zijn”, zegt Sharman.

Advertenties

Tuesday 03 October
Monday 02 October
Sunday 01 October