Organic Movement faciliteert: Chan moet weg!
13 Aug, 00:01
foto
Marleen Cameron, Raoul Hellings en Maisha Neus hebben namens Organic Movement een persconferentie gehouden. Om 9.00 uur start de kick-off van de protestactie in een nieuw jasje. (Foto: René Gompers)


Organic Movement zal voortaan als facilitator optreden tijdens de protestacties. Het gaat niet meer om het ombuigen van het beleid door de regering, maar "Chan moet weg". Dit is de roep vanuit de samenleving. Hoewel de zeven eisen die gesteld waren overeind blijven, wordt daaraan niet vastgehouden. Er zijn meer brandende kwesties, zoals dood van baby's, die belicht moeten worden. Dit hebben Marleen Cameron, Maisha Neus en Raoul Hellings uitgelegd tijdens een persconferentie vrijdagavond. Vandaag vindt om 9.00 uur de kick-off van de acties plaats bij Kwakoe. Politieke partijen, vakbonden en het maatschappelijk middenveld krijgen ook een podium.

Op de persconferentie is aangegeven dat de afgelopen periode is geëvalueerd. Er is gesproken met diverse politieke partijen, vakbeweging, maatschappelijk middenveld en andere betrokkenen. De kritieken vanuit de samenleving zijn meegenomen in de wijze waarop de hernieuwde protesten gevoerd zullen worden. Aangegeven is dat in feite niets is bereikt met de eerder gehouden protesten. Er is nauwelijks iets veranderd. De toezeggingen die gedaan zijn, waren slechts om wat rust te krijgen in de samenleving, maar niks is teruggedraaid. Alles wordt op de lange baan geschoven volgens de leiders van Organic Movement. Op de persconferentie hebben Sergio Gentle en Dave van Aerde zich laten verontschuldigen.

De leiders van Organic Movement antwoorden op een vraag dat de protesten door zullen gaan, ongeacht het aantal mensen dat vandaag opkomt. Neus merkte op dat protestbewegingen in het verleden ook niet massaal zijn ondersteund in het begin, maar uiteindelijk zijn ze uitgegroeid tot massaprotesten. De organisatie hoopt dat veel mensen gehoor zullen geven aan de oproep om hun stem te laten horen. Er zullen ook beertjes en bloemen geplaatst worden bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, waar baby's zijn overleden, omdat er niet genoeg faciliteiten zijn voor opvang in de neonatale zorg. Daarna komt de groep ook naar Kwakoe.

Organic Movement stelt dat het niet waar is dat er geen alternatief is voor deze regering. Er kunnen vervroegde verkiezingen worden uitgeschreven of er komt een interim-kabinet. Het wordt kappen met deze regering, want ze heeft bewezen geen goed beleid te kunnen voeren. Ook zouden slechts twee groepen worden voorgetrokken, waardoor het etnisch evenwicht is verstoord. Het accommoderen van friends & family is nog niet gestopt. Daarom is het doel van Organic Movement verbreed en krijgen andere groeperingen ook het podium. De organisatie zal zich ook als een klankbord opstellen.
Advertenties