Kinderarts: Diarree bij kinderen niet stoppen maar drinken geven
10 Aug, 16:52
foto
Kinderarts Margary Muringen. (Beeld: CDS)


Diarree bij kinderen moet niet worden gestopt, maar er moet voor gezorgd worden dat het kind niet uitdroogt door het zoveel mogelijk te laten drinken. Dit zegt de kinderarts Margary Muringen. “Elke keer als het kindje poept, meteen iets laten drinken. Het uitdrogingsgevaar is het grootste probleem bij braken en diarree”.

Dinsdag is er een spoedoverleg geweest tussen de regering, de Nationale Ziekenhuisraad, kinderartsen, Bureau Openbare Gezondheidszorg, de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie en deskundigen. Er is gebrainstormd over een actieplan om de uitbraak van de virale gastro-enteritis onder voornamelijk jonge kinderen aan te pakken, meldt de Communicatiedienst Suriname.

Het overleg had een spoedkarakter vanwege de alarmerende toename van gevallen van braken en diarree onder kinderen tussen 0 en 5 jaar. Zodra ouders en verzorgers merken dat het kind meer dan drie keer in korte tijd overgeeft, zij meteen naar de huisarts moeten die een middel kan geven dat het braken stopt. Als dan ook nog diarree erbij komt, is de kans op uitdroging groter.

Ouders worden op het hart gedrukt om niet te lang te wachten om naar de huisarts te stappen wanneer er geen verbetering optreedt bij hun kind. Zodra het kind niet meer plast, suf en slap is en niet reageert zijn dat de signalen dat het kind ernstig uitgedroogd is. De huisarts zal het kind dan evalueren en indien nodig verwijzen naar de kinderarts. Deze geeft aan of het kind eventueel opgenomen moet worden.

Bij het overleg is naar voren gekomen dat er een noodsituatie is ontstaan en dat er een hevige druk is op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH). De SEH kan het aantal kindjes, dat dagelijks voor hulp wordt gebracht, niet meer aan. Er is daarom nagedacht over langere openingstijden van RGD-posten.
Advertenties