Peru laat badkamer dispuut vallen
17 Jul 2022, 21:14
foto
Er is een bord te zien op een genderneutrale toiletmuur in New York City, VS. (Foto: Reuters)


Het Peruaanse Congres heeft vrijdag gestemd om de Algemene Vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) te organiseren, na verontwaardiging over het aanvankelijke besluit van de wetgever om de top niet goed te keuren vanwege de vereisten om genderneutrale badkamers te bieden. Wetgevers stemden vrijdag laat met een overweldigende meerderheid om toestemming te geven voor de geplande Algemene Vergadering van ministers van Buitenlandse Zaken van over het hele halfrond, waarvan het thema zou moeten zijn: "Samen tegen ongelijkheid en discriminatie." De top vindt plaats van 5 tot 7 oktober.

Een dag eerder had het door sociaal-conservatieven gedomineerde congres gestemd om de jaarlijkse bijeenkomst af te keuren, omdat de OAS had gevraagd om ten minste één genderneutrale badkamer beschikbaar te hebben.

Sommige wetgevers hadden gesuggereerd dat het een precedent zou kunnen scheppen voor het openen van dergelijke badkamers elders in Peru of een schending van de soevereiniteit van het land zou zijn. Maar de Peruaanse minister van Buitenlandse Zaken, César Landa, deed vrijdag een oproep op Twitter en drong er bij de wetgevers op aan om het te heroverwegen.

"Dit schaadt het internationale imago van Peru ernstig", zei hij. De bewindsman voerde aan dat het verzoek geen "toekomstige internationale verplichtingen" zou creëren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May