Overstromingen Sydney: tienduizenden moeten evacueren
04 Jul 2022, 10:18
foto
Een noodploeg redt twee pony's uit een overstroomd gebied in Milperra, het grootstedelijk gebied van Sydney, Australië. (Foto: Reuters)


In de grootste stad van Australië, Sydney, is een man overleden en hebben duizenden mensen te midden van hevige regenval en grote overstromingen, opdracht gekregen hun huizen te verlaten. Wegen zijn afgesloten, met alleen al 18 evacuatiebevelen in het westen van Sydney en waarschuwingen voor meer.

"Dit is een levensbedreigende noodsituatie", zei Stephanie Cooke, minister van Hulpdiensten van de staat New South Wales (NSW).

Australië werd in maart getroffen door grote overstromingen, waarbij 20 mensen omkwamen, van wie velen in NSW.

"We worden nu op meerdere fronten geconfronteerd met gevaren - plotselinge overstromingen, overstromingen van rivieren en kusterosie", vertelde Cooke tijdens een mediabriefing. Haar waarschuwing kwam toen het Bureau of Meteorology zei dat tot 350 mm regen bepaalde gebieden had getroffen, met het risico van overstromingen langs de Nepean-rivier.

De hoofddam van Sydney was ook van de ene op de andere dag begonnen te morsen - een verdere zorg voor de autoriteiten.

Cooke zei dat dit een "snel evoluerende situatie" was en waarschuwde ze dat mensen "voorbereid moeten zijn om op korte termijn te evacueren". Alleen al in de afgelopen 24 uur waren er 83 reddingsacties bij overstromingen door hulpdiensten, zei ze.

"Het laat helaas zien dat mensen niet per se gehoor geven aan het advies dat we meerdere keren per dag geven in verband met deze overstroming," zei Cooke. "Ik vraag mensen op dit moment respectvol om niet-essentiële reizen te vermijden."

Haar waarschuwingen komen als een niet nader genoemde man werd gedood, nadat hij uit een kajak op de Parramatta-rivier in het westen van Sydney was gevallen. Hulpdiensten probeerden de man te reanimeren, nadat hij door een lid van het publiek worstelend in het water was gezien, maar hij stierf ter plaatse.

Experts zeggen dat de overstromingsnood is verergerd door klimaatverandering en een La Niña-weerfenomeen. La Niña ontstaat wanneer sterke winden het warme oppervlaktewater van de Stille Oceaan wegblazen van Zuid-Amerika en richting Indonesië. In hun plaats komt kouder water naar de oppervlakte.

In Australië vergroot een La Niña de kans op regen, cyclonen en koelere dagtemperaturen.
Advertenties