Rode Kruis komt 300 gezinnen Brokopondo tegemoet
03 Jul, 16:48
foto
Medewerkers van het SRK bezig met distributie van de waardebonnen. Hiermee kunnen gezinnen uit Brokopondo boodschappen halen bij twee winkels. (Foto: SRK)


Ruim 300 gezinnen die getroffen zijn door wateroverlast in het district Brokopondo krijgen waardebonnen van het Surinaamse Rode Kruis (SRK). Het gaat om de helft van het aantal huishoudens dat te maken heeft met wateroverlast. De distributie is begonnen. Het gaat om een waardebon van SRD 3000 waarmee de gezinnen levensmiddelen en schoonmaakartikelen kunnen betrekken de winkels Liang Liang Supermarkt en An Ding Warenhuis waarmee het Rode Kruis afspraken heeft gemaakt om deze hulpactie te faciliteren.

“De overstromingen zijn een kritische herinnering aan de voortdurende verwoesting van gevaren veroorzaakt door het veranderend klimaat,” zegt Humphrey Blinker, Disaster Management Coördinator van het SRK. Het is daarom belangrijk dat elk huishouden een rampenplan heeft om voorbereid te zijn op dit fenomeen. Alvorens over te gaan tot het uitvoeren van deze hulpactie, deed het Rode Kruis een DANA-assessment in het district Brokopondo op 29 en 30 april, en op 1 mei in het dorp Duwatra en omgeving (Sipaliwini), om een beeld te krijgen van de schade die de wateroverlast heeft aangericht en de behoeften van de getroffen families.

Als humanitaire hulporganisatie is het SRK, op grond van zijn mandaat actief in het verlenen van assistentie aan kwetsbare groepen in geval van (natuur-) rampen, ongevallen, reddingsoperaties, enz. Gezien de nieuwe ontwikkelingen in onze regio en de tijd waarin wij leven, bereidt het SRK  gemeenschappen voor op mogelijke crisissituaties door ze weerbaar te maken voor rampen en eventuele calamiteiten. Daarnaast komt zij ook in actie wanneer zich een ramp voordoet om de getroffenen te voorzien van de nodige hulp, meldt het SRK.

Door de zware regenbuien van de afgelopen maanden, hebben diverse gebieden in stad en district tijdelijk of voor langere tijd te kampen met wateroverlast. Een groot aantal gezinnen in het binnenland is hierdoor getroffen, waarbij vooral schade aan kostgrondjes, de bron van inkomsten voor deze gezinnen, zijn beschadigd. Hierdoor zal men op lange termijn door het wegvallen van deze belangrijke bron van inkomsten, voedsel moeten ontberen. Het SRK heeft twee teams die sedert 29 juni j.l. vertoeven in Stoelmanseiland en Drietabbetje om een assessment uit te voeren. Deze hulpactie is gefinancierd door Total Energies EP Suriname BV en APA Suriname.

Advertenties

Wednesday 17 August
Tuesday 16 August
Monday 15 August