Peru: Truckchauffeurs, boeren staken om brandstof- en kunstmestkosten
27 Jun 2022, 18:21
foto
Mensen lopen naast geparkeerde vrachtwagens tijdens een nationale transportstaking tegen de brandstofprijzen, in Lima, Peru. (Archieffoto: Reuters)


Vrachtwagenchauffeurs en enkele boerengroepen zijn vandaag in staking gegaan nadat ze er niet in zijn geslaagd overeenstemming te bereiken met de regering die maatregelen zoekt om de impact van de sterke wereldwijde prijsstijgingen van brandstof en kunstmest te verminderen. Vakbondsleiders hebben vrijdag en zaterdag een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van de regering, met eisen, waaronder het beschouwen van vrachtvervoer als een "openbare dienst" die de kosten zou verlagen en de concurrentie van vrachtwagenchauffeurs uit de buurlanden zou beteugelen.

"We zijn vastbesloten om met al onze bases in het hele land toe te slaan", zei de leider van de vakbond voor zwaar transport en chauffeurs, Marlon Milla, tegen radiostation RPP. De vakbond heeft 400.000 vrachtvervoereenheden in 14 van de 25 regio's van het land.

Hoge wereldwijde brandstofprijzen in verband met de Russische invasie in Oekraïne hebben onrust aangewakkerd in Peru, 's werelds nummer 2 koperproducent, terwijl tekorten aan kunstmest de angst hebben doen toenemen over de voedselvoorziening, waarbij de regering worstelt om de zendingen veilig te stellen.

De regering van president Pedro Castillo, die zijn populariteit heeft zien dalen sinds zijn aantreden vorig jaar, heeft maatregelen genomen om de stijgende kosten van levensonderhoud te beteugelen, maar de jaarlijkse inflatie blijft rond de 8%, het hoogste niveau in 24 jaar.

Sommige boerenbonden kondigden maandag ook stakingen aan, uit protest tegen de stijgende kunstmestprijzen en tekorten.

Latijns-Amerikaanse leiders worstelen met het terugdringen van de stijgende prijzen, ondanks grote renteverhogingen. Vrachtwagenprotesten over brandstofkosten hebben Argentinië getroffen, terwijl Ecuador wordt geteisterd door protesten die gedeeltelijk verband houden met de gasprijzen.

"De dialoog is nog niet uitgeput, we zitten in een permanente zitting van ministers om protest te voorkomen", zei minister van Justitie Félix Chero zondag tegen verslaggevers. De overheid biedt subsidies voor wegentol en kunstmestkosten.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April