Bangladesh: Honderdduizenden gestrand door nieuwe overstromingen
18 Jun 2022, 10:47
foto
Mensen zoeken hun weg in een overstroomd gebied van Sylhet. Bangladesh heeft troepen ingezet om honderdduizenden te helpen die door overstromingen zijn gestrand. (Foto: AFP)


Volgens lokale media en officiële verklaringen zijn honderdduizenden mensen gestrand door zware moessonregens in de noordoostelijke en noordelijke regio's van Bangladesh. De autoriteiten zijn daardoor gedwongen het leger in te zetten voor evacuatie en hulpverlening.

Het Inter Service Public Relations-bureau van het leger van Bangladesh zei zaterdag vroeg op haar website dat soldaten werden ingezet toen overstromingen de noordoostelijke districten Sunamganj en Sylhet verwoestten, waar duizenden huizen zijn overstroomd en de elektriciteit is uitgevallen.

In een verklaring zei het Overstromingsvoorspellings- en Waarschuwingscentrum van de regering in Dhaka, de hoofdstad van het land, vrijdag dat het water in alle grote rivieren in het hele land stijgt. Het land heeft ongeveer 130 rivieren.

Het centrum zei dat de overstromingssituatie de komende 24 uur waarschijnlijk zal verslechteren in de zwaarst getroffen districten Sunamganj en Sylhet in de noordoostelijke regio, evenals in de districten Lalmonirhat, Kurigram, Nilphamari en Rangpur in het noorden van Bangladesh.

Hafiz Ahmed, manager van de internationale luchthaven van Osmani in Sylhet, zei dat de vliegoperaties op de luchthaven vanaf vrijdag drie dagen zijn opgeschort, omdat het overstromingswater de landingsbaan bijna had bereikt.

Vorige maand trof een plotselinge overstroming voorafgaand aan de moesson, de noordelijke en noordoostelijke regio's van Bangladesh, waarbij gewassen werden vernietigd en huizen en wegennetwerk beschadigd raakten. Die overstroming werd veroorzaakt door een toestroom van water uit de noordoostelijke deelstaten van India.

Bangladesh was pas aan het bijkomen van die schok, toen de moesson van dit jaar nog maar een paar dagen geleden inzette en verse regen bracht, die dezelfde regio's opnieuw heeft overspoeld.

Bangladesh, een land met 160 miljoen inwoners, is laaggelegen en wordt bedreigd door aan klimaatverandering gerelateerde natuurrampen zoals overstromingen en cyclonen. Volgens het Intergouvernementeel Panel over klimaatverandering van de VN zou in de komende tien jaar ongeveer 17 procent van de mensen in Bangladesh moeten worden verplaatst als de opwarming van de aarde in het huidige tempo aanhoudt.
Advertenties

Wednesday 01 May
Tuesday 30 April