Colombiaanse rechtbank legt president straffen op
05 Jun 2022, 08:51
foto
De Colombiaanse president Ivan Duque arriveert om zijn stem uit te brengen in een stembureau op 29 mei 2022 tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Bogota, Colombia. (Foto: Reuters)


Een rechtbank in Colombia heeft bevolen dat president Ivan Duque een boete moet krijgen en vijf dagen onder huisarrest moet worden geplaatst. Duque zou zich niet hebben gehouden aan een eerdere uitspraak waarin de rechtbank had bevolen dat hij een nationaal park zou beschermen.

Experts zeggen dat het bevel van de rechtbank in Ibagué, de hoofdstad van de Colombiaanse provincie Tolima, geen kans heeft om uitgevoerd te worden. De president van Colombia kan alleen worden beschuldigd en onderzocht door een speciale wetgevende commissie en kan alleen worden berecht door het congres van het land.

Duque werd schuldig bevonden aan minachting van de rechtbank omdat hij geen maatregelen had genomen om het nationale park Los Nevados te beschermen, zoals  het Hooggerechtshof van Colombia in 2020 had bevolen, zei de hogere rechtbank van Ibague in een verklaring waarin zijn uitspraak wordt toegelicht.

De rechtbank legde de president ook een boete op van ongeveer US$ 4.000 en beval hem een ​​speciale eenheid van politie of militaire leden op te richten om te helpen bij het uitvoeren van natuurbeschermingswerkzaamheden in het park.

De president hield vol dat zijn regering de natuurparken van Colombia heeft beschermd en gehoor heeft gegeven aan het gerechtelijk bevel om het nationale park Los Nevados te behouden.

"We hebben een onverklaarbare eerste uitspraak gezien", zei Duque in een video die op sociale media werd gedeeld, waarbij hij de rechterlijke beslissing ongrondwettig noemde en erbij bleef dat het bevel van het Hooggerechtshof al was uitgevoerd.

Bewijs dat Duque's naleving van het bevel van het Hooggerechtshof aantoont, werd naar de rechtbank in Ibagué gestuurd, maar werd genegeerd, zei minister van Justitie Wilson Ruiz in een videoverklaring aan journalisten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May