Column: Chan maakt 'bigi bombari' maar treedt niet op
31 May, 00:59
foto
VHP-voorzitter tevens president Chan Santokhi zondag in 'de Olifant'. Hij is voor de derde keer gekozen als partijleider. (Foto: René Gompers)


Hoewel Chan 24 uur staatshoofd, president, vader des vaderlands is, sprak hij zondag in de Olifant als een populistische oranje-partijleider. Alsof zijn achterban is blijven steken in januari 1949, de oprichtingsmaand van de partij. Het is mooi dat er bigi bombari wordt gemaakt over een big sale van 14 (bijna vervallen) items voor SRD 160, maar ook oranje-aanhangers hebben veel meer nodig om te overleven.

De meeste gezinnen hebben kinderen, voor wie ze ook pampers moeten kopen. Of moeten ze terug naar de boyti van 70 jaar geleden waar katoenen luiers werden gebruikt? Moeten de vrouwen in plaats van maandverband, een katoenreep van een oud laken gebruiken, waarmee hun moeder, zusters, nani en adji zich moesten behelpen? Gaat nu naast een Chans slijterij ook een Chans supermarkt uit de grond worden gestampt? Zal heel Suriname naar de Olifant gaan om inkopen te doen?

Alleen door goed en transparant beleid zullen prijzen in winkels structureel omlaag gaan. Als de douanekoers ineens omhoog gaat, terwijl de kluizen van de banken uitpuilen door enorme hoeveelheden US-dollars, dan zullen de prijzen zeker niet naar beneden gaan. Als de benzineprijs SRD 22.71 is voor een liter, dan zullen de winkelprijzen niet droppen. Als nu weer stroomtarieven zullen stijgen en over een maand de BTW haar intrede zal doen, omdat dat afgesproken is met het IMF, gaan de prijzen de lucht in en niet omlaag. De jaarinflatie is overigens nog steeds rond de 60%.

Daarnaast heeft het sociaal vangnet een ijzeren bodem, waar mensen die erin springen moeten oppassen dat ze zich niet ernstig bezeren. Terwijl wordt beweerd dat kinderen tot 16 jaar en 60-plussers zonder meer in aanmerking komen voor een verzekeringskaart, moeten ze zoveel zaken in orde maken. En waarom moet er de SWM- en EBS-rekening worden overgelegd? Met hele Covid-19 en griep die er heerst, gaan duizenden mensen niet naar de dokter, omdat ze geen Bazo hebben.

Het is helemaal een lachertje als de VHP-leider na twee jaar ineens orde op zaken gaat stellen bij ministeries die VHP'ers het leven moeilijk maken door hen geen Bazo-kaarten te verstrekken of grondpapieren niet in orde maken. Het was echt een praatje voor de achterban, die volgens Chan de podiumtaal als zoete koek gaat slikken. En what about de mensen die geen VHP of ABOP zijn? Chan, je bent geen president voor de VHP'ers alleen - die overigens ook flink klagen - maar van Suriname. Of ben JIJ niet de baas van de ministers die je benoemt en ontslaat! Wanneer ga je eens met de vuist op tafel slaan en zeggen: tot hier en niet verder. Het getergde volk is dat moment al heel dicht genaderd. Ook voor jou geldt: NU of NOOIT MEER.

Nita Ramcharan
Advertenties

Saturday 04 February
Friday 03 February
Thursday 02 February
Wednesday 01 February