Niet alleen half werk doen bij doorlichten van staatsbedrijven
Santokhi kan zich onsterfelijk maken door het niet te laten bij het halve werk van doorlichten van staatsbedrijven. Deze zuigen de staatsbegroting leeg in plaats van eraan bij te dragen. Het is algemeen bekend dat ze haast allemaal verlieslatend met old school business opzet zijn en niet kundig bestuurd worden door directies en RvC’s.
Regeringen schermen vaak met doorlichten van de bedrijven als er rumoer is in de samenleving. Bizar is dat de regering niet aan de RvC, die ze benoemd en vooruitgeschoven hebben, als aandeelhouder de opdracht geven om ervoor te zorgen dat er jaarverslagen komen. Hier zie je de onkunde van de RvC’s en de ruggengraat van ze, ze eisen niets op en regisseren de voortbrenging van de jaarverslagen ook niet. Ze zitten dus niet om de directie te controleren maar alleen voor hun eigen ego en een nyang. De regering moet dus de hand in eigen boezem steken voordat ze weer extra geld uitgeeft aan doorlichtingen!
Maar als je toch wilt doorlichten dan zou ik zeggen pak gewoon door. De president kan zich onsterfelijk maken als hij nu echt gaat voor een visie op de ondernemingen. En dat is niet alleen doorlichten en proberen te repareren want in sommige – waarschijnlijk alle - gevallen zal er met het huidige businessmodel niet duurzaam te repareren zijn. De meeste Surinaamse bedrijven hebben een old school organisatie en business-opzet. Een oud houten huis zal blijven verrotten ook als je dat nu tijdelijk een schilder beurt geeft. Denk na over een nieuw ontwerp met nieuwe materialen en opzet die passen bij de huidige en nieuwe behoefte.

De regering moet nadenken over een strategische visie voor het bedrijf, bijvoorbeeld wat voor service en product moeten wij leveren en welke nieuwe technologieën en productiemethodes zijn nodig. Ontwerp een TO BE voor dat bedrijf met de meest efficiënte bedrijfsvoering.
De doorlichting is wel nuttig en handig om te bepalen waar je nu staat, dat noemen we de AS IS situatie. Daarna kan men de route bepalen hoe je van de AS IS naar de TO BE kan komen, in scenario’s bijvoorbeeld, het geheel in een coherent plan dat beschrijft wat er nodig is inclusief de financiering en hoe je aan de resources kan komen, wat voor competenties er nodig zijn etc. Dat noemen we een Business Transformatie plan. Dat plan dus in 3 delen – TO BE, AS IS en Transformatie samen –als een mooi blauwdruk voor een duurzame ontwikkeling van het bedrijf.
Het wordt ook tijd dat de president een visie ontvouwt over welk staatsbedrijf waarvoor moet staan m.a.w. welk bedrijf moet cash neutraal als nutsbedrijf (bijvoorbeeld SWM, EBS) dienen en dus de staatsbegroting niet leegzuigt en welk bedrijf commercieel winst moet maken om bij te dragen aan het bruto nationaal product en aan de staatsbegroting (bijvoorbeeld FAI, SLM, Grassalco).
Een snelle gedachte als voorbeeld ter illustratie bij het ontwerpen, de TO BE: SWM en EBS krijgen een gezamenlijke organisatie voor bedrijfsondersteuning met bijvoorbeeld één HR, Financiën, IT/Digitalisering, Procurement, Service-center met 2 aparte productie-eenheden voor water en voor energie. Immers iedereen die water nodig heeft, heeft bijna altijd energie nodig. Het samenvoegen van de ondersteunende functies levert synergie op, bespaart kosten en helpt aan schaalgrootte om meer kwaliteit te kunnen ontwikkelen.
Kortom, de focus moet primair liggen op de TO BE en de Business Transformatie waarbij doorlichten slechts nodig is als vertrekpunt. Het vraagt om visie en kunde.
Hikmat Mahawat Khan
Vandaag
-
06:51
Staat betwist rechtszaak Stichting Wan Okasi over geheime stemming
-
04:53
Ook vandaag wat onweersbuien
-
02:56
Taxiën door de politiek: Steve over verkiezingen en oude tijden
-
00:58
NDP: Van beloftes naar beleningen - De financiële erfenis regering-Santokhi
-
00:00
Minister Ramadhin opent politieke aanval op nefroloog Goerdat
Gisteren
- Milieu Effecten Analyse niet meer gratis
- Eerste zending stembiljetten naar Sipaliwini
- Suriname bouwt aan duurzame toekomst
- Gewapende overval op supermarkt: Winkelier weet te ontkomen
- Wie is Robert Prevost, de nieuwe paus Leo XIV?
- Stemmen voor Evenwicht: Samen Werken aan een Nieuw Suriname
- Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
- Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
- De Twa-Twa in de Kolenmijn
- Bewolking, regen en onweer
- Vandaag en morgen nationale rouwdagen
- Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
- Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning
Eergisteren
- Dodelijke aanrijding Garnizoenspad: Bromfietser komt om het leven
- Suriname in de schijnwerpers: Tragikomedie van deze week (15)
- Man zwaargewond na steekpartij door ex-vriendin in Lelydorp
- Pokigron vraagt hulp voor urgente zaken
- Onderwijs op de rand van ondergang
- Santokhi benadrukt belang van RVI voor jonge Surinamers
- DNA bereikt dieptepunt: Geen quorum voor vergaderingen
- Kardinaal Robert Prevost gekozen tot nieuwe paus
- Schoolvervoer per direct hervat
- Nieuwe paus gekozen; witte rook uit schoorsteen van Sixtijnse Kapel
- Loononderhandelingen vastgelopen: Ravaksur Plus zal traject acties inzetten
- Wan Okasi eist geheime stemming voor mensen met beperking
- Militairen ingezet bij vouwen stembiljetten
- Voetganger overlijdt na aanrijding op Martin Luther Kingweg
- Kiezers in Paramaribo en Wanica goud waard in 2025
- Bewolkt in de ochtend met onweer in de middag
- Zwarte rook, geen paus gekozen bij eerste stemming in conclaaf
- Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president
- Column: Positieve mindset
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar