Bloeddruk meten belangrijk voor kwaliteit van leven
17 May, 22:43
foto


Het nauwkeurig meten van de bloeddruk met als doel het bewustzijn vergroten over hypertensie en preventie, detectie en controle van deze aandoening, stond centraal op Wereld Hypertensie (Hoge Bloeddruk) Dag, 17 mei. Vroegtijdig ontdekken of de bloeddrukwaarde hoog of laag is kan bijdragen aan het voorkomen van diverse gezondheidsproblemen zoals beroerte, hartaanvallen en blindheid, meldt de voorlichting van Volksgezondheid.

Hoge bloeddruk is de grootste risicofactor voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, de belangrijkste doodsoorzaak in Suriname. Het risico wordt vergroot door roken, overmatig gebruik van alcohol, ongezonde voeding (veel suiker-, zout- en vethoudende producten, weinig groente en fruit) en onvoldoende beweging. Ook de combinatie van hoge bloeddruk met suikerziekte (diabetes) en een hoog cholesterolgehalte kan fataal zijn.

Veel mensen weten niet wanneer ze hoge bloeddruk hebben, omdat er minimale symptomen zijn en ontdekken pas na een hartaanval of beroerte. Hypertensie wordt daarom ook wel de 'stille moordenaar' genoemd. Het is van eminent belang dat mensen regelmatig hun bloeddruk meten en controleren, zodat ze op de hoogte zijn en op tijd behandeld kunnen worden.

Het thema van Wereld Hypertensie Dag is Measure Your Blood Pressure Accurately, Control It, Live Longer" (‘Meet uw bloeddruk nauwkeurig, controleer het en leef langer’) is om bovengenoemde redenen gericht op het vergroten van bewustzijn over nauwkeurige bloeddruk meetmethoden en het bijhouden van de bloeddrukwaarde.  
Volksgezondheid waarschuwt dat mensen die ouder zijn dan 60 jaar en personen die reeds een aandoening (w.o. hoge bloeddruk) hebben, gevoeliger zijn voor ernstige symptomen van Covid-19. Er is ook een hoger sterftecijfer van Covid-19 bij mensen met hoge bloeddruk.

Het ministerie geeft als advies dat mensen met hoge bloeddruk zich vooral moeten laten vaccineren tegen Covid-19.
Het is ook belangrijk dat personen die bloeddrukmedicatie gebruiken, dit op de juiste wijze doen. Andere tips zijn:
•    Drink genoeg water; liefst regelmatig, de hele dag door.
•    Eet gezond. Probeer zoveel mogelijk verse groenten en fruit te gebruiken, minder vet, zout en suiker.
•    Fysieke activiteit: het is aangeraden om na te gaan wat thuis gedaan kan worden, bijvoorbeeld rondjes rennen op het erf, touwtjespringen, maar ook intensief lopen, harken of bezemen.
•    Houd afstand van minimaal één meter van mensen die hoesten, verkouden zijn of griep hebben.
•    Was uw handen vaak met water en zeep.
•    Hou je geestelijk gezond en probeer zoveel mogelijk dingen te doen die je laten ontspannen, vermijd negatieve of inspannende berichten en programma’s.
Advertenties

Wednesday 17 August
Tuesday 16 August
Monday 15 August