PAHO lanceert nieuw platform over gezondheid en migratie
18 May, 08:38
foto


Er is behoefte aan een sterker, informatie gericht beleid om het recht op gezondheid van migranten in latijns-Amerika en het Caribisch gebied te beschermen. Uitgaande van 2005, is het aantal van deze migranten in 2022 verdubbeld. De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) heeft het informatieplatform over gezondheid en migratie in de Pan-Amerikaanse regio gelanceerd.

Het nieuwe initiatief moet landen helpen het recht op gezondheid van migranten in de regio te waarborgen, schrijft de PAHO in een gisteren uitgegeven persbericht. De data over de verdubbeling van het aantal migranten komt van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). De Pan-Amerikaanse regio heeft momenteel te kampen met een van de grootste situaties van menselijke ontheemding ter wereld.

Uitdagingen
Kloven in de gegevens over gezondheid en migratie vormen een uitdaging bij de ontwikkeling van goed onderbouwde volksgezondheidsmaatregelen voor migranten. Het nieuwe platform wil een oplossing bieden voor het gebrek aan regionale gegevens over migratie en gezondheid door landen een gebruiksvriendelijke interactieve digitale opslagplaats te bieden voor gerelateerd onderzoek en informatie uit heel de Pan-Amerikaanse regio, schrijft de PAHO. Dit zal het delen van kennis vergemakkelijken en regeringen in staat stellen beleid en initiatieven te ontwikkelen die inspelen op de behoeften van het groeiende aantal migranten.

In de Pan-Amerikaanse regio zijn Armoede, geweld, politieke instabiliteit, voedselonzekerheid, economische tegenspoed en milieugebeurtenissen zijn de belangrijkste oorzaken van migratie in de regio. De regio wordt ook gekenmerkt door migratiestromen noordwaarts, zowel vanuit het continent zelf als vanuit delen van Afrika en Azië.

De Covid-19-pandemie heeft met haar langdurige sociale, gezondheids- en economische gevolgen veel van deze problemen nog verergerd. Jarbas Barbosa, PAHO assistent-directeur, zegt dat miljoenen migranten in de regio geconfronteerd worden met uitdagingen in elke fase van het migratieproces, zonder toegang tot eerstelijnsgezondheidszorgdiensten, geneesmiddelen, vaccins, of geestelijke gezondheidsdiensten en psychosociale steun. "Taalkundige en culturele verschillen en discriminatie behoren tot het aantal varianten die de tijdige toegang tot zorg voor migrantenpopulaties belemmeren," geeft Barbosa aan.

Universele gezondheid
Het platform is ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Torcuato Di Tella in Argentinië en de Universidad del Desarrollo in Chili, en zal regeringen informatie verschaffen over beleid, wet- en regelgeving inzake gezondheid en migratie uit 19 landen in de regio, en dienen als een opslagplaats voor wetenschappelijke literatuur over het onderwerp.

Het informatieplatform is bedoeld om "actie te stimuleren om de gezondheid van migranten en de gezondheid van de bevolking in de gastlanden te beschermen en om ons dichter bij de verwezenlijking van universele gezondheid te brengen", zegt Barbosa.

Miljoenen migranten in de Pan-Amerikaanse regio hebben gebrek aan toegang tot eerstelijnsgezondheidszorg, geneesmiddelen, vaccins en geestelijke gezondheidsdiensten. Zij lopen ook een hoger risico op blootstelling aan Covid-19 als gevolg van slechte leef- en werkomstandigheden die sociale distantie verhinderen, met name in opvangcentra. Kinderen, adolescente migranten, oudere migranten en zwangere vrouwen, lopen ook extra risico's voor hun gezondheid op, zoals verstoorde pre- en postnatale diensten, uitdroging, hoge bloeddruk en blootstelling aan gendergerelateerd geweld en misbruik, schrijft de PAHO.
Advertenties

Tuesday 05 July
Monday 04 July
Sunday 03 July