Assuria geeft toelichting over terugdraaien koop 'Blauwmeer'
09 May 2022, 16:52
foto


Verzekeringsmaatschappij Assuria geeft een toelichting over het terugdraaien van de verkoop van 'Blauwmeer'. Het terrein is in 2019 gekocht voor US$ 20 miljoen door de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Door alle berichtgeving in de pers over de zaak Blauwmeer, zou er verwarring kunnen ontstaan bij het publiek over wat er aan de hand is, zegt Assuria. Op 28 april 2022 ondertekenden Assuria, De Surinaamsche Bank (DSB) en de CBvS een overeenkomst. Dit ter oplossing van de problematiek die ontstaan was naar aanleiding van de verkoop van het terrein rond Blauwmeer door Panaso aan de CBvS ter ondersteuning van DSB.

Onderstaand een toelichting van Assuria over de problematiek en het historische verloop en de rol van betrokken partijen maar waar tevens uit blijkt dat er nu een oplossing ligt waar alle betrokkenen gepaste verantwoordelijkheid nemen.
Panaso heeft als moedermaatschappij DSB-Assuria Vastgoed Maatschappij (DAVG), een joint-venture van Assuria en DSB, opgericht om gezamenlijk project-ontwikkeling in Suriname te ondersteunen. Panaso heeft in 2011 het terrein te Blauwmeer gekocht vanwege de potentie die er op dat moment in  leek te zitten.

Panaso ging er te goeder trouw van uit dat de titel op de grond eigendom was, aangezien de verkoper beweerde dat in die vorm via een ruilovereenkomst met de Staat te hebben verkregen en de notaris dat in de koopakte had opgenomen. Het project Blauwmeer is om verschillende redenen geen succes  geworden, waardoor de door DSB verstrekte financiering aan Blauwmeer-eigenaar Panaso niet terug betaald kon worden.

Dit probleem dreigde te zwaar te worden voor DSB die als systeembank wordt gekwalificeerd. Vandaar dat de CBvS te hulp schoot door het Blauwmeer onroerend goed over te nemen, waardoor de lening afgelost kon worden.

DSB, Assuria, Panaso en de CbvS hebben bij nader inzien in goed overleg met elkaar besloten de aan – en verkoop van het onroerend goed Blauwmeer “terug te draaien”.

Op 28 april is een daartoe strekkende overeenkomst tussen partijen gesloten. Daardoor is het onroerend goed nu wederom in handen van Panaso en is er weer sprake van een schuld van Panaso aan DSB. Tevens is hiermee elke verplichting van de CBvS jegens partijen verdwenen.

Om de impact van het terugdraaien van de koopovereenkomst voor DSB te ‘verzachten’ is er met Assuria afgesproken, dat zij garant zal staan voor 51% (conform haar aandelenbelang in DAVG) van het mogelijke verlies voor DSB in het geval “Blauwmeer” uiteindelijk niet positief afgehandeld zal kunnen worden.

Deze oplossing versterkt DSB, zorgt ervoor dat de CBvS geen risico loopt en laat zien dat Assuria een sterke partner is die ook bereid is support te geven wanneer ze het verschil kan maken.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April