Column: Reshufflen?
Enkele ministers verdwenen van het toneel, terwijl gegadigden stonden te trappelen voor het spelen van hun deel. In 3 jaar – en wel binnen één regeerperiode wist de president het klaar te spelen twee ministers van financiën – let wel een van de meest centrale ministers in elk kabinet – de laan uit te sturen zonder een verklaring daarvoor te geven. Een decennia later verkeren wij nog steeds in het ongewisse. De financiënminister – echter - die direct na zijn aftreden op de vlucht sloeg mocht wel zijn vol termijn uitzitten.
Bij de presentatie van nieuwe bewindslieden waren velen in een euforische roes; vooral de president. Het was hem weer gelukt de aandacht af te leiden van de werkelijke problemen van het land. Na 10 jaar betalen we met z’n allen het gelag van wat steeds weer een ordinaire wijziging van het kabinet was, met een agenda die slechts de president kende. Weinigen vroegen zich af wat de uiteindelijke kosten zouden zijn van dit volksvermaak en wat de reden was waarom bepaalde ministers moesten verdwijnen.
Ooit hebben wij in Suriname kabinetten gekend waarbij het normaal was dat de leden hun termijn als minister uitzaten. Mocht een van de ministers tussentijds aftreden dan werd de reden daarvan gedeeld met het volk. Het volk dat uiteindelijk alle kosten, verbonden aan het uitoefenen van het ministerieel ambt, betaalt.
Toen president Santokhi op 16 juli 2020 zijn ministersteam als een dreamteam aan het volk presenteerde dacht ik: Eindelijk keren we terug op het pad naar een volwassen democratie. Ik dacht dat we er van uit mochten gaan dat er een profiel was op grond waarvan gegadigden tot het team mochten toetreden; dat de kandidaten een behoorlijke CV hadden en over de nodige competenties beschikten; creatief en innovatief konden denken en handelen. Het zou dan verder aan de president liggen om middels het monitoren zijn kabinetsleden bij de les te houden. Maar als de persoon die de jure vicepresident is, maar dat de facto niet mag zijn, dan moet jij je afvragen of dat niet reeds een valse start was.
- Deze staat namelijk op gespannen voet met de continuïteit van beleid. Dit is des te erger, omdat de huidige directeuren van departementen helaas ook politieke exponenten zijn. Ze komen en gaan met de minister.
- Elke persoon die het lukt tenminste één jaar minister te zijn – ondanks vermeend slecht presteren - wordt voor het leven verzorgd.
-Suriname is ook een internationale speler. Ik ben benieuwd met hoeveel humor of misschien zelfs spot personen op de verschillende ambassades aan hun headquarters rapporteren dat de zoveelste reshuffling plaatsvindt in Suriname.
Ik hoop niet dat de recentelijk – overigens mislukte reshuffling - iets te maken heeft met de vermeende belofte om 150 visvergunningen rechtstreeks aan Guyanese vissers te verlenen door de Surinaamse regering. Wij hopen dat de president artikel 41 van onze grondwet ter harte neemt: Natuurlijke rijkdommen en hulpbronnen zijn eigendom van de natie en dienen te worden ingezet in de economische, sociale en culturele ontwikkeling ...
Op grond van dit artikel kan overigens de vraag gesteld worden of mensen met visvergunningen, goud- en houtconcessies voldoende retributie en belasting aan de staat afdragen? Het kan toch niet zo zijn dat enkelen uit balorigheid niet weten wat te doen met de inkomsten uit deze sectoren, terwijl grote delen van het Surinaamse volk onder de armoedegrens leven.
De grondwet geeft aan de president de bevoegdheid ministers te benoemen en te ontslaan. Wij vragen slechts aan de president en toekomstige presidenten wat proactiever te zijn bij het benoemen van deze functionarissen en waarschuwen dat het volk nooit de indruk mag krijgen dat de belangen van buurlanden meer waard zijn dan de belangen van het eigen land.
Vandaag
-
16:57
Caricom ziet in Simons sleutelrol voor Caribische ontwikkeling
-
15:15
Strakke organisatie en ‘diepte’ investeringen bij aantreden nieuwe regering
-
13:28
Regering: Behoed het onderwijs voor totale ondergang
-
11:31
Stabiele houtproductie en groeiende export naar China kenmerken bosbouwjaar 2024
-
09:33
Mac Andrew warm uitgezwaaid door personeel
-
07:35
Schaduwzijde van het tuchtrecht
-
05:37
Onweersbuien en afnemende regen
-
03:41
Internationale bemanning keert terug naar aarde na succesvolle Axiom-ruimtevlucht
-
01:43
Frankrijk dringt aan op ratificatie grensprotocol met Suriname
-
00:59
Column: Een brief van Chan aan Jenny
-
00:00
Overheid maakt macro-economische vorderingen, maar schuldpositie blijft zwak
Gisteren
- Adelien Wijnerman keert terug als minister van Financiën – 3 onderministers ook van de partij
- Strategisch olieplan open voor feedback van samenleving
- Bromfietser overlijdt twaalf dagen na aanrijding
- Reactie op Fares I. Naipal: Een poging tot geschiedvervalsing
- Bedrijven klaargestoomd voor exporteisen tijdens EU Standards & Certification Workshop
- Jabini: Nieuwe minister hoeft alleen nog maar te scoren
- Het gevaar van WhatsApp
- IMF-baas feliciteert Simons en bevestigt samenwerking met Suriname
- Inbraak loopt fataal af: Inbreker neergeschoten aan Julianaweg
- Collegiaal bestuur onder president Simons
- Al vroeg onweersbuien op deze maandagmorgen
- Oud-president Nigeria, Muhammadu Buhari, overleden
- Column: Mi lobi Sranan? Bewijs het!
- Rusland: NPS-besluiten zijn democratisch genomen
Eergisteren
- Column: Borrelpraat no. 880
- Alertheid geboden bij wat je schrijft of zegt
- Gewapende overval op supermarkt in Uitvlugt
- EU stelt tegenmaatregelen VS-tarieven uit
- Gewapende overval op goudkamp in Nassaugebied: 300 gram ruw goud gestolen
- Ivan Fernald verlaat NPS: De maat is vol
- Strenge veiligheid rond inauguratie – Wegen rond ANS afgesloten
- China wil samenwerking met Suriname verdiepen onder president Simons
- Dansen met olifanten
- Kleine en middelgrote pluimveeboeren beschrijven zorgen sector
- Zelfde weerpatroon bewolkt, zon en onweer
- Illegale migratie eist opnieuw levens op Caribische route
- 5 scholieren naar Parijs voor Internationale Natuurkunde Olympiade
- Rijstboeren Nickerie vestigen hoop op aankomende minister Noersalim