Parlementsverkiezingen doemen op voor herkozen Macron
25 Apr 2022, 14:45
foto
De Franse president Emmanuel Macron gebaart op het podium, nadat hij was herkozen als president in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. (Foto: Reuters)


De Franse president Emmanuel Macron genoot maandag geen respijt, want uren nadat hij de herverkiezing won door de extreemrechtse Marine Le Pen te verslaan, riepen politieke tegenstanders de kiezers op om hem een ​​parlementaire meerderheid te ontzeggen. Als hij bij de parlementsverkiezingen van 12 en 19 juni geen nieuwe overwinning behaalt, zal de pro-Europese, centristische president moeite hebben om vooruitgang te boeken met zijn pro-business agenda, inclusief impopulaire plannen om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen.

"De stemming is nog niet voorbij, de parlementsverkiezingen zijn de derde ronde", zei Jordan Bardella, een nauwe bondgenoot van Le Pen, tegen de kiezers: "Leg niet alle macht in de handen van Emmanuel Macron."

Jean-Luc Melenchon van extreemlinks, die derde werd - net achter Le Pen - in de eerste verkiezingsronde van 10 april, zei dat Macron "standaard" was gekozen. "Geef niet op", zei hij tegen de supporters. "Je kunt Macron verslaan bij de parlementsverkiezingen en een ander pad kiezen."

In recente Franse wetgevende stemmingen heeft de partij van de president altijd een meerderheid in het parlement behaald. Mocht de uitkomst deze keer anders zijn, dan zou Macron weinig andere keus hebben dan een premier van een andere partij te benoemen, wat van oudsher een gespannen periode van "samenwonen" was waarin de presidentiële bevoegdheden ernstig worden ingeperkt.

Tijdens een samenwoning blijft de president het hoofd van de strijdkrachten en behoudt hij enige invloed op het buitenlands beleid, maar de regering is verantwoordelijk voor de meeste andere dagelijkse zaken van staat en beleid.

"De realiteit is dat het Franse verkiezingsverhaal meer inhoudt dan de overwinning van Macron gisteren", zei Rabobank FX-strateeg Jane Foley.

De definitieve resultaten van de tweede ronde van zondag toonden aan dat Macron 58,54% van de stemmen behaalde. Hoewel het een duidelijke overwinning was, bezorgde het resultaat extreem-rechts ook het grootste deel van de ooit geregistreerde presidentsverkiezingen.

Macron en zijn bondgenoten beloofden anders te regeren en meer naar de kiezers te luisteren, in de hoop dat het hen zal helpen een cruciale meerderheid in het parlement te behalen.

Het werkloosheidscijfer van Frankrijk daalde tot het laagste niveau in 13 jaar tijdens de eerste termijn van Macron, en zijn economie - de op zeven na grootste ter wereld - presteerde beter dan andere grote Europese landen en de bredere eurozone.

Maar zijn soms bitse stijl en zakelijke hervormingen, waaronder een wet die het gemakkelijker maakt om mensen te ontslaan, hebben veel ontevredenheid gewekt, vooral onder linkse kiezers. Macron erkende in een overwinningstoespraak dat velen op hem hadden gestemd, voornamelijk om zijn extreemrechtse uitdager te dwarsbomen.

"Velen in dit land hebben op mij gestemd, niet omdat ze mijn ideeën steunen, maar om die van extreemrechts buiten de deur te houden. Ik wil ze bedanken en ze laten weten dat ik ze de komende jaren een schuld verschuldigd ben", zei Macron in zijn late nachttoespraak. "We zullen welwillend en respectvol moeten zijn, want ons land is bezaaid met zoveel twijfels, zoveel verdeeldheid."

De boodschap van Macron was dat de dingen anders zouden zijn dan zijn eerste termijn. "Onze eerste taak zal zijn om te verenigen", vertelde parlementsleider Richard Ferrand, een naaste bondgenoot van Macron, aan France Inter. Hij zei dat wetgevers kiezers meer bij hun besluitvorming zouden betrekken.

De overwinningsmarge van Macron was ver onder de 66,1% die hij in 2017 tegen Le Pen scoorde.

Het conservatieve dagblad Le Figaro schreef maandag in het hoofdredactioneel commentaar: "In werkelijkheid is het marmeren beeld een reus op lemen voeten. Emmanuel Macron weet dit goed... Hij zal niet profiteren van een respijtperiode."

Dat betekent ook dat Macron waarschijnlijk meer van de protestbijeenkomsten kan verwachten die een deel van zijn eerste mandaat hebben ontsierd.

"Hij gaat niet nog vijf jaar hetzelfde mandaat vervullen, dat is duidelijk. We laten hem dat niet doen", zegt de 63-jarige administratief medewerkster Colette Sierra."Als hij dat doet, denk ik dat mensen klaar zijn om de straat op te gaan als er niet de juiste coalitieregering is."

Maar sommige kiezers waren oprecht blij met de overwinning van Macron.

"Ik ben erg blij met het resultaat, want deze president heeft ons al door verschillende uitdagingen geloodst", zegt de 65-jarige vrachtwagenchauffeur Lucien Sozinho. "Hij heeft moed getoond, en daar heb je het, dat is het resultaat."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May