Achaibersing: ABOP geen reden tot klagen
14 Apr 2022, 08:36
foto
Minister Armand Achaibersing van Financien stelt ferm dat ABOP geen reden heeft tot klagen. (Foto: René Gompers)


Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning zegt dat er al 90 procent van het nodige geld, inclusief de achterstanden, is overgemaakt naar de 'ABOP ministeries.' Zij krijgen ook meer geld dan de 'VHP ministeries', stelt hij. Op Facebook heeft vicepresident Ronnie Brunswijk uitgelegd dat het geld pas is overgemaakt nadat hij er tam tam over heeft gemaakt. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken maakt duidelijk dat er geen geld overgemaakt kan worden voor projecten die niet van de Staat zijn. En dat is iets dat zich vaak voordoet, zegt hij.

Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft geklaagd dat de 'ABOP ministeries' de afgelopen twee jaren geen geld krijgen om te werken. Hij heeft op zijn Facebookpagina getoond dat er honderden miljoenen SRD’s niet waren overgemaakt en dat pas vorige week het grootste deel is gestort. Minister Achaibersing heeft op een persconferentie op het ministerie van Buitenlandse Zaken aangegeven dat gelden zijn overgemaakt.

"Als er een groep van ministers moet klagen zijn, dan zijn het mijn collega's van de VHP en niemand anders," merkt Achaibersing op. "Omdat als je de stand per 31 december 2021 bekijkt dan zijn van alle ABOP ministeries, 86 procent van de reçu’s betaald. Van de VHP 78 procent. Dat was een paar maanden geleden." Ondertussen zijn de achterstanden hiervan ingelopen. "Volgens de cijfers van 1 januari 2022 tot 31 maart 2022, is 90 procent van de 'ABOP' reçu’s betaald. Van de NPS ook 90 en van de VHP ministeries 82 procent."

Achaibersing benadrukt dat anders dan Brunswijk beweerd, Financiën wel faciliteert. Bij een zonnepanelenproject in het binnenland van Natuurlijke Hulpbronnen bijvoorbeeld, is het ministerie met de helft van de kosten ingekomen, US$ 1 miljoen. Maar het project is gestopt, omdat een resolutie om het projecten weer op te starten nog niet in orde is. "Deze minister gaat geen regels overtreden door betalingen te doen, terwijl het administratief proces nog niet in orde is," zegt de bewindsman resoluut.

"In bijzijn van de president heb ik aan de vp gepresenteerd dat alle reçu’s zijn betaald," deelt Achaibersing mee. "De laatste, een aantal is op 6 april betaald. Achterstanden hebben we ook ingelopen. De laatste was op 6 april, de vp is op maandag uitgekomen. Er zaten dus 4 of 5 dagen tussen waarbij men had kunnen vaststellen dat de reçu’s betaald zijn."

"Laten we ervan uitgaan dat er hier sprake is van een enorme misverstand," vervolgt de minister. "Maar in ieder geval is het zo dat ik de vp en de president en iedereen anders, heb kunnen tonen dat reçu’s van de ABOP niet worden tegengehouden. Integendeel, als je kijkt naar de percentages, zie je dat ABOP geen reden heeft tot klagen."

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May