Jubithana: Diverse luchtvaartovereenkomsten in de maak
07 Apr 2022, 00:00
foto
Er wordt alles aan gedaan om meer passagiers aan te trekken op de Johan Adolf Pengel Luchthaven. Daarom zullen er ook luchtvaartovereenkomsten worden gesloten met verschillende landen. (Foto's: René Gompers)


Rwanda, Kenya, Ghana, Colombia, Chili, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Arabische Emiraten en Türkiye (Turkije). Als alles goed verloopt zal Suriname met deze landen, dit jaar nog een luchtvaartovereenkomst tekenen. Ondertussen is Caribbean Airlines van Trinidad & Tobago - die Surinaamse passagiers heeft laten stranden tijdens de covidpandemie - weer welkom en heeft JetAir uit Curaçao zijn eerste vlucht achter de rug.  

NV Luchthavenbeheer heeft als doel om tegen 2030, van de Johan Adolf Pengel internationale luchthaven, een sterk luchtvaartcentrum voor cargo en passagiers te maken. Het proces van aantrekken en overtuigen van vliegmaatschappijen om op ‘Zanderij’ te landen, is al sinds de vorige regeerperiode gaande. Dinsdag is de nieuwste aanwinst JetAir geland; zij gaat voorlopig eenmaal per week rechtstreeks vliegen van en naar Curaçao. Caribbean Airlines is een dag eerder de herstart van haar vluchten begonnen; 3 maal per week van en naar Trinidad & Tobago.

Directeur Vijay Chotkan van NV Luchthavenbeheer geeft aan dat er vanaf 2030 ook minstens 1 miljoen passagiers per jaar bediend zullen worden. Hij deelt mee dat het doel dichterbij is dan gedacht, omdat minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme bezig is “om zoveel mogelijk business naar Suriname te halen.” Jubithana geeft in zijn toespraak aan dat hij nog vier overeenkomsten dit jaar kan sluiten.

Jubithana heeft aan Starnieuws uitgelegd waar hij aan werkt: “We hebben in Colombia de basis gelegd voor elf overeenkomsten. De juristen zijn aan het screenen. We hebben aanvragen vanuit de United Kingdom (UK). De Verenigde Arabische Emiraten (VAEstaat ook te wachten. Türkiye wil ook een luchtvaartovereenkomst tekenen. Ook Chili heeft ons gevraagd. Binnen Afrika hebben we Rwanda, Ghana en Kenia. Wij gaan na wat haalbaar is voor dit jaar. ”

Jubithana geeft aan dat overeenkomsten sluiten met de VAE, de UK, Colombia en Chili, momenteel de grootste kans van slagen heeft. Humphrey Schurman, vertegenwoordiger van JetAir in Suriname, en van Universal Jet Services, ondersteunt het beleid om de luchtvaartsector open te gooien. “We gaan deze minister niet honderd procent maar duizend procent ondersteunen,” deelt hij de toehoorders mee. Universal Jet Services is een nieuw bedrijf dat vliegmaatschappijen gaat vertegenwoordigen en zal ook verantwoordelijk zijn voor de ticketverkoop en afhandeling op Zanderij.

Advertenties

Thursday 02 May
Wednesday 01 May
Tuesday 30 April